Hlavní obsah

Bernie v palčácích do každé skříně. Sanders vydělává miliony charitě

Foto: Profimedia.cz

Fotografie, která se přes noc stala hitem.

Reklama

Pokud vás v posledních dnech přepadal pocit, že by na vás Bernie Sanders, v palčácích sklesle sedící na židličce, mohl vykouknout snad i ze skříně, nebyli jste daleko od pravdy.

Článek

Středeční inaugurace sice korunovala na právoplatného prezidenta Spojených států Joea Bidena, značnou část internetové slávy mu ale ukradl někdo jiný. Kombinace pletených palčáků, skleslého posedu, neslavnostního výrazu a nápadného sociálního distancování udělala senzaci z neúspěšného kandidáta z primárek a demokratického senátora Bernieho Sanderse.

Je to jako s krevetami přítele Forresta Gumpa – internetový Bernie se svými palčáky snese cokoli. Vlastnit Železný trůn z Game of Thrones, sedět na slavném gauči ze seriálu Přátelé, zachovat si tvář v obležení hereček ze Sexu ve městě, na pláži, v metru, v sevření zápasníků MMA nebo paviána ze Lvího krále, stát se boží rukou z fresky Michelangela Buonarrotiho, přemlouvat Moudrý klobouk, aby ho neposílal k Republikánům…

Sám Bernie Sanders nenadálý příval zájmu a internetové slávy využil snad tím nejlepším možným způsobem. V době potravinové nejistoty a zvýšené činnosti nejrůznějších charit se rozhodl pomoct. Slavné palčákové meme nechal natisknout na trička a mikiny. Veškerý výdělek poputuje na programy jako je Meals on Wheels v Sandersově domovském státě Vermontu.

Velké plány popsal Sanders americkým médiím v neděli. „Nejenže se nad tím bavíme,“ řekl 79letý demokratický Senátor CNN, „tady ve Vermontu budeme vyrábět mikiny a trička a budeme je prodávat po celém světě. Získané peníze, což podle mého názoru bude pár milionů dolarů, poputují na programy jako Meals on Wheels, které zajišťují potraviny seniorům s nízkými příjmy.“ Potravinová nejistota během pandemie se stala vážným problémem, který se dostal i mezi hlavní agendu prvních dnů Bidenova prezidentství. „Takže se ukázalo, že je to dobrá věc, nejen zábava.“ A zdá se, že je o oblečení stejný zájem, jako o samotná memes. V den spuštění prodeje mikin s kapucemi v hodnotě 45 dolarů za kus senátorův web hlásil vyprodáno a doba doručení se prodloužila na osm týdnů.

Foto: Profimedia.cz

Někteří neváhali a nechali si Bernieho v palčácích zvěčnit na těle.

Age Well, největší poskytovatel Meals on Wheels ve Vermontu, uvedl na Twitteru, že je prodej mikiny „NAPROSTO OHROMNÁ podpora tohoto programu“. Nadšení vyjádřila i tvůrkyně Bernieho palčáků Jen Ellisová. „Bernie Sanders mi dnes volal, aby mi řekl, že šílenství kolem rukavic vyneslo enormní množství peněz pro vermontské charity. Zatím nemám oprávnění zveřejnit částku - ale je to VELKÉ a je to úžasné! Děkuji!! Štědrost přináší radost,“ napsala na svůj Twitter.

Enormní zájem vzbudily také samotné pletené rukavice. Sandersovi je v roce 2016 upletla ze starého svetru a recyklovaných plastových lahví vermontská učitelka na druhém stupni Jen Ellisová, která tímto dárkem chtěla svého kandidáta povzbudit po neúspěšných prezidentských primárkách. Recyklované rukavice upletené z vlněného svetru a flísu si po inauguraci a na základě pár let starého inzerátu na Twitteru objednalo u Ellisové přes šest tisíc lidí. „Není šance, že bych kdy zvládla vyrobit šest tisíc párů palčáků,“ řekla Jen Ellis pro Jewish Insider.

„Pokaždé, co otevřu mail, si o ně žádá dalších pár stovek lidí. Nerada působím zklamání, ale rukavice jsou jedinečné a někdy v tomto světě prostě nemůžete dostat všechno, co chcete.“ Dodala, že pletení rukavic se navíc už nevěnuje. Na internetu však existují videa, kde si lidé radí, jak si stejné rukavice uplést.

Bernieho palčáky mají i svůj twitterový účet, který má k dnešnímu dni přes osm tisíc sledujících. Uživatelé se nadále předhánějí, kdo posedlost Bernieho inaugurační fotografií posune ještě dále. Mezi posledními příspěvky je například zmíněná novinka ve scenérii Washingtonu D.C., kterou doplnily desítky papírových Sandersů v životní velikosti.

Samotný Sanders k výběru outfitu na inauguraci řekl, že mu šlo především o to, aby mu bylo teplo. „Nezajímám se o módu. Prioritou je pro mě být v teple, a teplo mi dnes bylo,“ řekl. Dodal také, že právě obyvatelé Vermontu vědí, jak se opravdu teple obléknout. Nejnižší historicky zaznamenaná teplota v tomto státě na severovýchodě USA činí minus 46 stupňů Celsia, během sezony obvykle napadne od 1,5 do 2,5 metru sněhu.

Reklama

Doporučované