Hlavní obsah

Bez léků a místo nemocnic stadion. Ostrovní stát čelí nejhoršímu úderu covidu

Foto: Profimedia.cz

V očkování Papua-Nová Guinea stále zaostává, naočkována zatím nebyla ani dvě procenta populace.

Reklama

Nemocnice v Papui-Nové Guineji zažívají zatím největší nápor pacientů za dobu pandemie. Země navíc dlouhodobě čelí nedostatku léků i zdravotnického personálu.

Článek

Podle místního ministerstva zdravotnictví devítimilionová země zatím od počátku pandemie eviduje celkem téměř 22 tisíc případů nákazy, covidu-19 pak podlehlo 243 lidí. Čísla ale od září prudce stoupají. Zatímco ještě na konci srpna za týden přibylo 255 nakažených, ke konci září už úřady týdně zaznamenaly přes 600 nových případů týdně.

Stejně tak roste počet obětí. Ještě v srpnu počet zemřelých v zemi rostl týdně v průměru o dva, v září už se toto číslo vyšplhalo nad hranici sedmnácti úmrtí týdně. Podle deníku The Guardian ale skutečná čísla mohou být mnohem vyšší, země totiž stále jen ve velmi malé míře testuje.

Prudký nárůst počtu nakažených už se projevuje také v nemocnicích, které svou běžnou činnost musely omezit na minimum a většinu oddělení uzpůsobit pro pacienty nakažené covidem-19. Například Všeobecná nemocnice Angau v druhém největším městě Lae aktuálně hospitalizuje každý den pět nových pacientů s covidem-19.

Jediná veřejná nemocnice ve městě s pouhými 320 lůžky, ke kterým zdravotníci přidali dalších 150 dočasných, tak musí být připravena na šíření koronaviru mezi více než 76 tisíci místními obyvateli. Na pokyny ministerstva zdravotnictví pak místní radnice přeměnila městský stadion na provizorní nemocnici a také márnici. Na stadionu se aktuálně zdravotníci starají o sedmnáctku pacientů, lékaři si ale zároveň stěžují na nepřipravenost tohoto areálu a preferují přeměnu nemocničních oddělení na covidová lůžka.

„Máme přehled jen o těch nejvážnějších případech, všechny ostatní jsou umístěny na místních klinikách. Velkým problémem jsou lidé cestující z Goroky (hlavní město sousední provincie Východní vysočina), protože nedodržují opatření. Nadále doporučujeme všem lidem očkování,“ cituje Guardian lékaře Alexe Peawiho, šéfa jednotky intenzivní péče Všeobecné nemocnice Angau.

Právě papuánská provincie Východní vysočina je podle zdravotníků i úřadů v nejhorší situaci. Lékař Kapiro Kendaura odpovědný za zdravotnictví v tomto regionu popsal situaci jako kritickou, počet nakažených se podle něj každým dnem zvyšuje. „Ještě stále máme kapacity, naše pohotovost je ale plná pacientů s covidem. Nemáme ale dostatek personálu, nakažených už máme třicet zaměstnanců. Také nutně potřebujeme umělý kyslík,“ řekl Kendaura Guardianu.

Na kritickou situaci úřady Východní vysočiny zareagovaly uzavřením velkých tržišť, zákazem setkávání se skupin čítajících více než dvacet osob a také částečným zákazem vycházení.

O nic lepší není situace ani v nejhustěji osídlené provincii Západní vysočina, kde největší všeobecná nemocnice čelí hrozbě uzavření. Místní zdravotníky netrápí pouze příliv nových pacientů s covidem-19, ale také nedostatek financí na chod zařízení, informuje deník Post Courier.

Nemocnice má k dispozici už pouze pět z dvaceti lůžek určených pro pacienty vyžadující izolaci a počty obětí v regionu rostou. Pokud se vláda nepostará o navýšení financování nemocnice, zařízení se nejpozději o Vánocích uzavře, uvedlo regionální ministerstvo zdravotnictví. Nemocnice je jedinou veřejně dostupnou nemocnicí ve 46tisícovém městě Mount Hagen.

„Máme dostatek finančních prostředků na už asi jen dva týdny práce, přestože jsme koncem června poslali žádost na ministerstvo zdravotnictví o pomoc. Postupné ukončování provozu začne příští týden, kdy naše poradny přestanou přijímat nové pacienty a také kdy propustíme několik zaměstnanců v dalších týdnech,“ řekla Courieru jednatelka nemocnice Jane Holdenová.

Úřady nadále vyzývají místní obyvatele, aby se nechali očkovat. Proočkovanost je ale stále extrémně nízká. K pátku bylo v zemi naočkováno jen 130 262 lidí, tedy pouhá 1,3 procenta populace. Země očkuje vakcínami společností Pfizer, AstraZeneca, Johnson & Johnson a čínskou vakcínou Sinopharm.

Tichomořské státy se podle stanice ABC potýkají s obrovským množstvím dezinformací o očkování proti covidu-19. Podle analýzy až 62 procent příspěvků na Facebooku týkajících se vakcín obsahuje některou z dezinformací. Nejčastěji se místní obyvatelé dočtou, že očkování způsobuje neplodnost nebo že je vakcinace v rozporu s křesťanskou vírou. Vláda se tak zaměřuje na osvětu právě na sociálních sítích.

Reklama

Doporučované