Hlavní obsah

Bez omezení. Modernizace dálnice D1 na jižní Moravě pro letošek skončila

Foto: Eurovia CS

Opravovaný úsek dálnice D1.

Reklama

Silničáři na jižní Moravě pro letošek skončili s modernizací dálnice D1. Dnes začali na úseku Devět křížů – Ostrovačice na Brněnsku odstraňovat dopravní omezení. Demontáž potrvá do pondělí.

Článek

„Do té doby řidiči projedou pouze jedním pruhem. Následně bude provoz v úseku bez omezení,“ uvedl mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Jan Studecký. Na dálnici se stavbaři vrátí znovu příští rok.

Ode dneška do neděle projedou řidiči jedním pruhem při cestě do Prahy, od soboty do pondělí ve směru na Brno. Na dálnici se stavbaři vrátí znovu příští rok, kdy bude modernizace více než desetikilometrového úseku dokončena. „Letos jsme demolovali nadjezdy a pracovali na rozšíření silnice. Příští rok nás čeká výměna povrchů,“ přiblížil Studecký. Dálnici modernizuje firma Metrostav. Náklady činí 1,724 miliardy korun bez daně.

„O víkendu dojde také k významné změně vedení dopravy na modernizovaném úseku mezi Souticemi a Loktem. Postupně bude převáděn provoz na své poloviny dálnice. Do začátku října ale zůstanou zavřené oba rychlé pruhy, kde provedeme poslední práce na středním dělicím páse. Budou prováděny za mobilním provizorním značením, které odstraníme 8. října. Poté bude průjezd místem bez omezení,“ dodala Iveta Štočková, mluvčí Eurovia CS, která se na opravě D1 podílí.

Rekonstrukce největší tuzemské dálnice bude příští rok pokračovat ještě na třech dalších úsecích. A to mezi Mirošovicemi a Hvězdonicemi, mezi Koberovicemi a Humpolcem a mezi Velkým Beranovem a Měřínem. Začátkem října úplně skončí práce na deseti kilometrech zmodernizovaného úseku mezi Souticemi a Loktem. V listopadu pak stavbaři definitivně dokončí i úsek Humpolec – Větrný Jeníkov a obchvat Velkého Meziříčí.

Provoz na dálnici je v opravovaných úsecích organizován do dvou zúžených pruhů pro každý směr. Maximální rychlost je v těchto místech omezena na 80 kilometrů v hodině. Během zimy by tak tato omezení platit neměla.

Reklama

Související témata:

Doporučované