Hlavní obsah

Běžce v Plzni napadá tokající dravec. S lidmi chce navázat partnerský vztah

Foto: wikimedia (ilustrační)

Podle odborníků atakuje hlavy běžců zřejmě káně.

Reklama

Bizarní problém řeší sportovci v Plzni. Na běžce na Valše nyní útočí dravý pták. Středně velký dravec atakuje sportovce zezadu, nejčastěji se pařáty odrazí od hlavy běžce. Patrně chce s lidmi v době toku navázat partnerský vztah.

Článek

„Středně velký dravec útočí zezadu tichým letem bez varování, pak se nejčastěji pařáty odrazí od hlavy běžce. Běžíte-li bez čepice se sluchátky na uších, myslím, že uděláte v běhu kotrmelec,“ uvedl na webu Záchranné stanice živočichů Plzeň Karel Makoň.

Útoky dravce přicházejí s jarem. Opakují se již třetí sezonu po sobě. Loni v květnu se ochráncům zvířat ozvalo přes 30 sportovců. „Potvrdili, že v úseku lesa v Plzni na Valše – za psím útulkem – se pohybuje létající fantom. Řešili jsme případ s biology, sokolníky i kolegy ornitology a všichni jsme došli k závěru, že se jedná o v zajetí odchovaného dravce. Následně sokolník Jan Brož potvrdil, že jde o káně lesní. Je fixované na lidi a v době toku se pak s nimi snaží navázat partnerský vztah. Zároveň se ale může jednat i o ochranu teritoria a vyhánění vetřelce,“ dodal Makoň.

Ať už je za útoky cokoliv, v žádném případě se podle něj nejedná o divokého ptáka. Chování zvířete je podle Makoně důsledkem faktu, že ho již od malého mláděte piplal člověk, na něhož je káně fixováno. „Proto také neútočí na každého a proto také své útoky opakuje pouze zjara v období toku, námluv, páření a hnízdění. Počítáme, že za dva tři měsíce bude po všem. Úplně stejně, jako tomu bylo loni a předloni,“ dodal Makoň.

Reklama

Doporučované