Hlavní obsah

Běžkaři na Vysočině o víkendu využili poslední sníh u Fryšavy

Foto: Pexels.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Běžkaři na Vysočině o víkendu využili poslední přírodní sníh u Fryšavy na Žďársku. Počty výletníků byly nižší než minulé víkendy, kdy Žďárské vrchy zažívaly mimořádný nápor. První klidný víkend má za sebou i šumavská Kvilda.

Článek

Od pondělí se mohou lidé procházet jen na území své obce. Pravidla pro volný pohyb zpřísnila vláda kvůli epidemii na tři týdny. „Ta sezona, ač byla, jaká byla, že byly zavřené sjezdovky a nefungovalo ubytování, tak těch lidí jezdilo hodně každý víkend, i přes týden bylo hodně plno,“ řekl starosta Kvildy Václav Vostradovský (STAN). Dnes viděl na parkovišti nějaká auta, ale bylo jich podstatně míň než víkendy předtím. Omezení pohybu podle starosty sice některým místním lidem ztíží život, ale má za to, že většina si od přívalu turistů ráda na chvíli oddychne.

Na Novoměstsko přijíždělo v zimě nejvíc lidí poté, co napadl sníh. „Nikdy se nestalo, aby čtyři pět víkendů po sobě byl takový nátlak, že by se otočilo tolik aut a chodilo tolik lidí,“ řekl starosta Vlachovic Jan Petr (nestraník). Odhadl, že během jednoho víkendu se tam mohlo vystřídat i 1000 vozidel. Obci se 140 obyvateli pomohla odstavná plocha pro auta mimo vesnici.

Podle starosty byla letošní zima pro místní náročná, ale většinou chápali to, že se lidé v této době potřebují dostat ven. „Já si myslím, že až se bude moci zase jezdit na sjezdovky a do zahraničí, vrátíme se do normálního stavu,“ předpokládá.

Až z Brněnska přijeli někteří běžkaři, které bylo v sobotu vidět na takzvaném fryšavském ledovci, což je zastíněné místo u Fryšavy, kde se sníh drží déle než jinde v okolí. „Bylo vidět, že chtěli využít poslední možnost,“ řekl starosta Fryšavy Mojmír Humlíček (nestraník). V Jihlavě se ještě o víkendu lyžovalo na 550 metrů dlouhém oválu s technickým sněhem u amfiteátru.

Reklama

Doporučované