Hlavní obsah

Greenpeace agitují 100 metrů nad zemí. Volte čistý vzduch, vzkazují z Chvaletic

 

Reklama

Na věž vylezlo 11 lidí. Mají v plánu zde na protest zůstat i několik dní. Na místě je už také policejní vyjednavačka.

Článek

Chladicí věž elektrárny Chvaletice obsadilo 11 aktivistů ekologické organizace Greenpeace. Protestují proti plánovanému prodloužení provozu elektrárny.

Dva ze čtyř kotlů hnědouhelné elektrárny z roku 1979 v současnosti podstupují modernizaci, po níž by mohly být v provozu do roku 2030. Greenpeace tvrdí, že podle původních slibů měla být elektrárna odstavena nejpozději v roce 2020. Vlastník elektrárny, společnost Severní energetická, již dříve uvedl, že nesouhlas Greenpeace považuje za absurdní, neboť modernizace sníží emise škodlivých látek i prachu.

Greenpeace chce apelovat na veřejnost a politiky, aby rekonstrukci odmítli. Kdyby se neuskutečnila, musela by elektrárna provoz v roce 2020 zastavit. "Chceme, aby se k tomu vyjádřili lidé, kteří jdou teď o víkendu do voleb, jestli to prodloužení kvitují, nebo ne," řekl Seznamu vedoucí energetické kampaně Greenpeace Jan Rovenský.

Majitel elektrárny považuje obsazení věže za předvolební provokaci. "Tímto nesmyslným aktem se čeští členové hnutí Greenpeace snaží podpořit své kandidáty v krajských volbách na Pardubicku. Je smutné, že ekologická organizace bojuje proti zlepšení životního prostředí, které má zajistit právě dokončovaná oprava chvaletické elektrárny," říká mluvčí majitele elektrárny Severní energetická a.s. Gabriela Sáričková Benešová.

Na místě je policejní vyjednavačka

"V tuto chvíli je okolí komína zatarasené policejní páskou, Na místo dorazila také policejní vyjednavačka. Takže se bude snazit s tou skupinou lidí, která je na komíne hovořit a a uvidíme, co je jejich úmyslem," říka policejní mluvčí Pardubického kraje Eva Maturová.

Podle Greenpeace elektřinu z Chvaletic Česká republika nepotřebuje, neboť jí vyváží čtyřikrát více, než elektrárna vyrobí. Kritizuje také stavební povolení na modernizaci elektrárny, které bylo vydáno bez posouzení jeho vlivů na životní prostředí.

"Za současný stav může šlendrián či dokonce zlý úmysl krajských úředníků a naprostá lhostejnost a pasivita pana hejtmana a vedení kraje. Ten jako účastník všech správních řízení proti prodlužení provozu elektrárny nehnul ani prstem," dodal Rovenský.

Na chladicí věži elektrárny se dnes po 11:00 objeví první transparent. Aktivisté se předtím chtějí setkat s hejtmanem Pardubického kraje Martinem Netolickým (ČSSD) a přimět jej, aby se jednoznačně vyjádřil k zamýšlenému prodloužení provozu do roku 2030.

Reklama

Doporučované