Hlavní obsah

Biden je očkovaný třetí dávkou proti covidu-19

Foto: Profimedia.cz

Americký prezident Joe Biden během očkování třetí dávkou vakcíny proti covidu-19.

Reklama

Americký prezident Joe Biden dostal třetí dávku vakcíny proti covidu-19. Američtí regulátoři doporučili posílit imunitu třetí dávkou lidem starším 65 let a těm, kdo pracují v rizikovém prostředí nebo mají další zdravotní problémy.

Článek

Osmasedmdesátiletý Biden dostal první dávku loni 21. prosince a druhou o tři týdny později, stejně jako jeho manželka Jill. Minulý týden v pátek prezident vyzval Američany, kteří mají na přeočkování právo, aby toho využili a nechali si dát třetí dávku vakcíny od firem Pfizer/BioNTech.

„Nejdůležitější věcí, kterou musíme udělat, je nechat očkovat více lidí,“ prohlásil šéf Bílého domu, než mu zdravotníci aplikovali třetí dávku. Dodal, že po prvních dvou neměl žádné vedlejší účinky. První dáma podle něj rovněž obdrží posilovací dávku očkovacího preparátu, dnes ovšem byla v práci, vyučuje na Northern Virginia Community College, uvedla agentura AP.

Přeočkování touto vakcínou schválil pro vybrané skupiny minulou středu americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA).

Mluvčí amerického ministerstva zahraničí Ned Price mezitím oznámil, že u něj dnes test prokázal koronavirus a že bude příštích deset dní v karanténě. Otestovat se nechal poté, co se u něj ráno projevily relativně mírné příznaky onemocnění covid-19. Price, který je proti covidu-19 podle agentury AP očkovaný, se minulý týden zúčastnil společně s šéfem americké diplomacie Antonym Blinkenem Valného shromáždění OSN.

V New Yorku se Price s Blinkenem zúčastnil řady akcí, včetně setkání s ministry zahraničí a vysokými úředníky z více než 60 zemí. U Blinkena dnes testy naopak koronavirus neprokázaly, stejně jako u dalších členů početné americké delegace.

Reklama

Související témata:

Doporučované