Hlavní obsah

Biden je pro Evropu lepší, říká obchodník s akciemi

Branislav Gordan, šéf makléřské firmy Coober Capital.Video: Anita Plasová

 

Reklama

Hlavně mít jasného vítěze, říká Branislav Gordan, šéf společnosti Coober Capital, která se věnuje především algoritmickému obchodování na amerických a evropských trzích. Investoval do ní také miliardář a investor Ondřej Tomek.

Článek

Jak vítězství Bidena nebo Trumpa ovlivní jednotlivá aktiva?

V dlouhodobém horizontu to žádný extrémní dopad na aktiva v USA mít nebude. Z dlouhodobých statistik vyplývá, že je v zásadě jedno, jestli je u moci republikán, či demokrat. Biden prohlásil, že se chce opět vrátit ke klimatické dohodě z Paříže, takže se může například víc dařit firmám, jež se orientují na obnovitelné zdroje energie. Naproti tomu za Trumpa se více daří tradičním energetikám. Ale samozřejmě bude nakonec záležet na konkrétních krocích nového prezidenta.

Na co sázíte teď vy?

Obchodujeme hodně krátkodobě a snažíme se vyhnout sázkám na jednoho kandidáta. Z hlediska strategie věříme technologickým firmám a IT společnostem, které přinášejí inovace.

Jak sledujete volební den?

Trhy nemají rády nejistotu, což bylo vidět hned po ránu, když nejprve kontrakty futures na americké akcie posilovaly. Ovšem jakmile Trump předčasně vyhlásil, že zvítězil, začaly jít dolů. Pak zase směr obrátily. Z toho je vidět, že v zásadě nemají preferenci na jednotlivého kandidáta, spíše jim vadí vyvolávání nejistoty. S Trumpem se dá očekávat deregulace ekonomiky a stejné nebo nižší daně, což je pro ekonomiku pozitivní. Na druhou stranu mohou být nebezpečné jeho obchodní války. Biden spíše půjde do mezinárodních kooperací, ovšem chce zase zdaňovat více firmy.

Který kandidát je podle vás lepší pro Česko a EU?

Pravděpodobně Biden díky hlubší spolupráci. Z toho by měly profitovat automobilky, evropský průmysl a obchod vůbec.

Co vás zatím dnes ve volebním klání překvapilo?

Že Trump sám sebe vyhlásil za vítěze. To asi nemá obdobu a samozřejmě to vnáší nejistotu na trhy a ekonomiku.

Až bude vítěz jasný, co lze čekat na trzích?

Jasný vítěz bude vždy dobrý. Horší by byly dlouhé spory a čekání na rozhodnutí. To by krátkodobě poslalo trhy dolů, ale zase to může být dobrá příležitost nakupovat.

Reklama

Doporučované