Hlavní obsah

Biden mluvil v Kongresu. Zmínil úspěšné očkování i napjaté vztahy s Čínou

Foto: Profimedia.cz

Viceprezidentka Spojených států Kamala Harrisová, americký prezident Joe Biden a předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová.

Reklama

Spojené státy americké mají nového prezidenta ve funkci téměř 100 dní. Při té příležitosti přednesl Joe Biden v Kongresu projev, v němž se věnoval klíčovým otázkám spojeným s aktuálním děním a možnou budoucností země.

Článek

Americký prezident Joe Biden ve svém projevu v Kongresu označil program očkování proti nemoci covid-19 za jeden z největších logistických úspěchů amerických dějin. Zároveň ale zdůraznil, že v boji proti koronaviru zbývá udělat ještě hodně práce. Šéf Bílého domu s proslovem před oběma komorami Kongresu vystoupil krátce před dovršením 100 dnů v úřadu.

„Více než polovina dospělých dostala alespoň jednu dávku vakcíny a úmrtí starých lidí se od ledna snížila o 80 procent,“ prohlásil Biden. Nadále je ale potřeba, abychom byli ostražití, dodal.

Spojené státy nedávno překonaly hranici 200 milionů aplikovaných injekcí s vakcínami proti covidu-19. Biden již dříve oznámil, že chce do začátku července prohlásit pandemii v USA za překonanou. Spojené státy mají nejvyšší počet lidí nakažených koronavirem od začátku pandemie i nejvíc úmrtí. Koronavirus stál u smrti více než 570 000 Američanů.

„Budu hájit americké zájmy“

V projevu se věnoval i zahraniční politice. Uvedl, že Spojené státy nevyhledávají konflikt s Čínou a nesnaží se stupňovat napětí ve vztazích s Ruskem. Své zájmy je ale Washington připraven hájit, prohlásil.

„Čínskému prezidentovi Si Ťin-pchingovi jsem řekl, že vítáme konkurenci a nevyhledáváme konflikt. Jasně jsem ale zdůraznil, že budeme hájit americké zájmy,“ podotkl Biden. „Spojené státy jsou připraveny postavit se nečestným obchodním praktikám, jako je dotování státních podniků a krádež amerických technologií a duchovního vlastnictví,“ uvedl dále prezident. Zdůraznil rovněž, že „USA budou udržovat silnou vojenskou přítomnost v indicko-pacifickém regionu, stejně jako v Evropě“.

Šéf Bílého domu ve své řeči rovněž zmínil Severní Koreu a Írán. „Spojené státy budou úzce spolupracovat se svými spojenci, aby se postavily hrozbám, které pro ně představují jaderné programy Íránu a Severní Koreje. Použijí k tomu diplomacii i odstrašující prostředky,“ řekl.

„Krize je novou příležitostí“

Prezident také představil svůj plán ve výši 1,8 bilionu dolarů na podporu vzdělávání, rodin a dětí. Opatření je součástí Bidenova širšího programu obnovy americké ekonomiky po pandemii covidu-19.

„Nyní – po pouhých 100 dnech – mohu oznámit národu: Amerika se dala znovu do pohybu. Mění nebezpečí v možnost. Krizi v příležitost. Překážku v sílu,“ prohlásil Biden.

„Amerika znovu povstává. Dáváme přednost naději před strachem. Pravdě před lží. Světlu před tmou. Po 100 dnech zachraňování a obnovy je Amerika připravena ke startu… Znovu pracujeme. Znovu sníme. Znovu objevujeme. Znovu vedeme svět,“ dodal.

Biden svůj projev pronesl v radikálně odlišném prostředí, než zazněly předchozí prezidentské proslovy. Kvůli přetrvávající koronavirové krizi byl v sále jen omezený počet zákonodárců. Za Bidenem seděla viceprezidentka Kamala Harrisová a předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová, obě s rouškami. Bylo to přitom poprvé, co za prezidentem při společné schůzi obou komor Kongresu seděly dvě ženy.

„Skončeme se systémovým rasismem“

V projevu také Biden vyzval Senát, aby v květnu schválil policejní reformu, jež nese jméno černocha George Floyda, který loni zemřel při brutálním zásahu policie v Minneapolisu. Návrh zákona, jehož cílem je především skoncovat s rozsáhlou imunitou pro policisty, již schválila Sněmovna reprezentantů.

„Vím, že republikáni mají jiné představy. Musíme společně pracovat na nalezení shody a udělejme to příští měsíc, u příležitosti prvního výročí Floydovy smrti,“ řekl Biden. George Floyd zemřel 25. května 2020 poté, co mu bělošský policista klečel několik minut na krku.

„Většina mužů a žen v uniformě slouží občanům se ctí,“ prohlásil Biden. Je ale podle něj zapotřebí obnovit důvěru mezi bezpečnostními složkami a lidmi a „skoncovat se systémovým rasismem“.

Za největší teroristickou hrozbu v USA pak Biden označil rasovou a etnickou nenávistí motivované extremisty. „Nebudeme ignorovat to, co uvedly naše vlastní tajné služby, že největší teroristickou hrozbou naší země jsou příznivci ideologie bělošské nadřazenosti,“ řekl.

Reklama

Doporučované