Hlavní obsah

Biden se setkal se svým ukrajinským protějškem. Jeho zemi vyjádřil podporu

Foto: Profimedia.cz

Americký prezident Joe Biden a jeho ukrajinský protějšek Volodymyr Zelenskyj

Reklama

Americký prezident Joe Biden se dnes poprvé setkal s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenskym. Slíbil mu, že Spojené státy americké budou jeho zemi podporovat při obraně proti ruské agresi.

Článek

Americký prezident Joe Biden dnes na osobním setkání v Bílém domě ujistil svého ukrajinského protějška Volodymyra Zelenského o americké podpoře Ukrajiny vůči ruským provokacím a agresi. Zopakoval také nabídku Kyjevu na dodávku vojenského vybavení za 60 milionů dolarů na zabezpečení hranic proti Moskvě, napsala agentura Reuters.

„Spojené státy i nadále tváří v tvář ruské agresi jasně podporují suverenitu a územní celistvost Ukrajiny,“ řekl Biden na úvod setkání v Oválné pracovně. „Dnes budeme jednat o tom, jak mohou USA nadále podporovat Ukrajinu v jejím programu demokratických reforem,“ dodal.

Oba státníci se osobně setkávají poprvé. Joe Biden je ve funkci od letošního ledna, Zelenskyj od května 2019.

Při zahájení oficiální návštěvy Zelenskyj nadnesl téma energetické bezpečnosti a plynovodu Nord Stream. Bidenova vláda přistoupila na dohodu umožňující dokončení plynovodu Nord Stream 2, který dopraví plyn z Ruska do Německa po dně Baltu, tedy s vynecháním Ukrajiny a dalších tranzitních zemí. Kyjev se obává, že Rusko použije plynovod jako geopolitickou zbraň.

Kyjev chce od Bidena již delší dobu také jasné vyjádření, zda Spojené státy podpoří vstup Ukrajiny do Severoatlantické aliance. Část spojenců NATO je ale přesvědčená, že před vstupem do aliance musí Ukrajina přijmout jisté politické reformy.

Dalším očekávaným tématem dnešních jednání je boj proti korupci.

Reklama

Doporučované