Hlavní obsah

Biden slíbil Den nezávislosti od viru a napumpoval americkou ekonomiku

Foto: Profimedia.cz

Prezident USA Joe Biden hovoří k národu v televizním projevu.

Reklama

Americký prezident Joe Biden slíbil, že aktuálním cílem boje proti pandemii je, aby se 4. července, kdy Američané slaví Den nezávislosti, mohli všichni sejít bez omezení. Je to reálné?

Článek

Demokrat Joe Biden poprvé během svého čerstvého prezidentského mandátu promluvil k národu v televizním projevu, a to v hlavním vysílacím čase. Na tradičním místě, tedy v tzv. East Room Bílého domu mezi vlajkami mluvil ve čtvrtek večer plných 24 minut. Vybral si pro tuto příležitost první výročí vyhlášení pandemie koronaviru Světovou zdravotnickou organizací. Americký Den nezávislosti by mohl v letošním roce být „Den nezávislosti od koronaviru“.

Do prvního května chce Biden po jednotlivých státech, aby v nich byla vakcína proti covidu-19 dostupná pro věkovou kategorii od 18 let, a tedy pro všechny dospělé Američany a Američanky. Aktuálně se to prozatím povedlo pouze státu Aljaška. Obecně je ale tempo vakcinace ve Spojených státech rychlé a v posledních dnech ještě víc nabírá na tempu. Podle Střediska pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) se v USA podalo už 100 milionů dávek vakcíny.

Pandemickou situaci ve světě sledujeme online:

„Tím, že jsme se dostali z temné zimy do nadějeplného jara, neznamená, že opouštíme daná pravidla. Teď nemůžeme polevit,“ řekl Biden v projevu.

Slíbil také, že vláda spustí webovou stránku, na které bude k dohledání, kde po Spojených státech mají dostupné vakcíny. Chce také rychleji certifikovat k očkování další zdravotníky jako zubaře, veterináře nebo fyzioterapeuty. Federální vláda už dříve potvrdila, že má dostatek vakcín k tomu, aby Bidenův slib splnila – a tedy na začátku května se bude moct do fronty k vakcíně zařadit každý dospělý Američan.

Ve Spojených státech na komplikace s nákazou koronavirem zemřelo více než půl milionu lidí. Nezaměstnanost stoupala do rekordních čísel a pandemie ovlivnila prakticky všechny ekonomické sektory.

Ve čtvrtek Joe Biden taky podepsal svůj první stimulační balík na podporu americké ekonomiky. Vyčlenil na něj 1,9 bilionu dolarů (asi 42 bilionů korun). Částka den před tím prošla Kongresem a podpisem prezident potvrdil jeden ze svých největších povolebních slibů. Balík prodlužuje program dodatečných dávek nezaměstnaným, posílá miliardy dolarů úřadům, školám nebo do pohostinství. Poskytuje také přímé finanční injekce americkým domácnostem a naopak přidává daňové úlevy pro rodiny s dětmi.

Biden označil stimulační plán za „obnovení ekonomické páteře země“. Pro zákon však v Kongresu nehlasoval nikdo z Republikánské strany, ačkoliv měl Bidenův krok velkou podporu Američanů. Podle průzkumu ho vítá většina amerických voličů nehledě na politické sympatie. Podle stejného průzkumu Američané také podporují Bidenovu strategii zvládání pandemie od chvíle, kdy na začátku roku převzal administrativu.

Kritici zmíněného zákona o ekonomickém stimulu varují před „přepáleností“ a nárůstem inflace. Bidenův kabinet ale argumentoval tím, že větším rizikem pro americkou ekonomiku by byla naopak nedostatečná podpora .

Aktuálně bude Bidenův tým, včetně první dámy Jill Bidenové, podnikat „turné“ za účelem informační kampaně o výhodách podepsaného zákona. Příští týden má Bidenová navštívit New Jersey, Biden v úterý Pensylvánii, společně s viceprezidentkou Harrisovou poté i Georgii.

Reklama

Doporučované