Hlavní obsah

Biden uspořádá klimatický summit, zve i Putina a Si Ťin-pchinga

Foto: Profimedia.cz

Americký prezident Joe Biden se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem při setkání v Moskvě v roce 2011.

Reklama

Prezident Spojených států Joe Biden pozval na virtuální klimatický summit i ruského prezidenta Vladimira Putina a čínského vůdce Si Ťin-pchinga. Bílý dům chce na jednání posílit globální snahy v boji proti klimatickým změnám.

Článek

Americký prezident Joe Biden plánuje na 22. a 23. duben virtuální klimatický summit za účasti světových lídrů včetně ruského prezidenta Vladimira Putina a čínské hlavy státu Si Ťin-pchinga. Celkem je pozváno 40 státníků, oznámil v prohlášení Bílý dům. Avizoval, že do konání rozhovorů oznámí „ambiciózní“ cíl ohledně snižování emisí skleníkových plynů v nejbližších letech.

Ohlášený summit přinese první významnější rozhovory o změně klimatu od nástupu Bidena do Bílého domu, píše agentura AP. Podle jejích zdrojů Washington doufá, že jednání pomohou posílit globální snahy o omezení škodlivých emisí ze spalování fosilních paliv.

„Summit lídrů o klimatu podtrhne naléhavost a ekonomické přínosy silnějších klimatických kroků. Bude klíčovým milníkem na cestě ke klimatické konferenci Organizace spojených národů (COP26) konané v listopadu v Glasgow,“ uvádí komuniké Bílého domu. Jednání podle něj budou živě vysílaná na internetu.

Biden v pátek řekl novinářům, že s Putinem ani s čínským prezidentem ještě o akci nemluvil, ale „oni vědí, že jsou pozváni“. Podle agentury Reuters se členové Bidenovy administrativy domnívají, že boj proti klimatickým změnám je jednou z oblastí, u níž je možné s Moskvou a Pekingem spolupracovat.

„Do konání summitu oznámí Spojené státy ambiciózní emisní cíl pro rok 2030 jakožto nový národně stanovený příspěvek pod Pařížskou dohodou. Ve své pozvánce prezident vyzval lídry, aby summit využili jako příležitost k nastínění toho, jak budou i jejich země přispívat k vyšším klimatickým ambicím,“ dodává Bílý dům.

Reklama

Doporučované