Hlavní obsah

Bílovec slaví 700. výročí, v muzeu začne výstava a ve mlýně zážitkové prohlídky

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Návštěvníci muzea si od pondělí prohlédnou novou výstavu Poklady z půd aneb střípky z dějin Bílovce. V sobotu 26. června ve městě začnou zážitkové prohlídky mlýna Na Nových Dvorech s mlynářem a ochutnávkou domácího chleba.

Článek

Obě akce jsou součástí letošních oslav 700. výročí založení města. „V muzeu budou k vidění předměty, které občané nalezli na svých půdách a které odkazují na život v Bílovci v dobách minulých. Máme zde i překvapení v podobě unikátního nálezu kovové schránky s texty z roku 1938, ve kterých se tehdejší občan Bílovce vyjadřoval k dobovému dění,“ uvedla ředitelka Kulturního centra Bílovec Eva Ševčíková. Na výstavě bude k vidění i sbírka dámského prádla objeveného při rekonstrukci střechy jednoho z domů v památkové zóně.

Zájemci o prohlídku mlýna si už teď mohou rezervovat některý z prázdninových termínů. „Dřevěným větrným mlýnem německého typu z roku 1878, který je jedním z posledních svého druhu, provede přítomné samotný mlynář a nebude chybět ani oblíbená ochutnávka dobového pečiva a ukázka řemeslné práce kováře,“ uvedla Ševčíková.

Kulturní centrum nabízí o prázdninách po předchozí domluvě rovněž prohlídky vyhlídkové věže na bíloveckém náměstí nebo komentované prohlídky kaple svaté Barbory a historického jádra města s kastelánem zámku. To vše se koná pod záštitou 700. výročí a město to vnímá jako letní historický festival.

„Bude navíc obohacen dvěma většími akcemi, a to Hradozámeckou nocí (31. července) a Živou historií Bílovce (28. srpna),“ uvedla ředitelka. Kulturní centrum představí i dvě letos vydané publikace - fotografickou Bílovec obyčejně i neobyčejně a Stručné dějiny města Bílovce od založení až do roku 2020.

Bílovecká starostka Renata Mikolašová uvedla, že vedení města s ohledem na epidemickou situaci už na jaře rozhodlo, že oslavy výročí založení neuspořádá tak, jak původně plánovalo, tedy velkou akcí se spoustou atrakcí a hudebním vystoupením. „Občané Bílovce však přesto mohou slavit s námi, a to nejen jeden den, ale hned několik týdnů! Prostřednictvím Kulturního centra v Bílovci a Kuratoria zámku Bílovec jsme připravili řadu menších, ale krásných akcí,“ uvedla starostka.

Reklama

Doporučované