Hlavní obsah

Na Novojičínsku začnou fungovat sdílené elektrokoloběžky a skútry

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Lidé budou moci od jara na Novojičínsku využívat sdílené elektrické koloběžky a skútry. Společnost re.volt, která se specializuje na sdílenou ekologickou veřejnou dopravu, spustí systém v Novém Jičíně, Kopřivnici a Příboře.

Článek

ČTK to sdělila mluvčí novojičínské radnice Marie Machková.

„Zavedení sdílených koloběžek do Nového Jičína bylo jednou z priorit občanů na veřejném fóru v roce 2019. Jednali jsme celkem se třemi firmami. Vybraný provozovatel byl jediný, který nepožadoval finanční participaci města,“ uvedl novojičínský místostarosta Ondřej Syrovátka (Zelení). Radnice poskytne svá prostranství k parkování strojů.

Město podle místostarosty také chtělo, aby sdílené elektrokoloběžky byly dostupné i ve všech místních částech. „K projektu jsme se rozhodli přizvat i Kopřivnici, Příbor a některé další obce, což umožní cestování i za hranice Nového Jičína,“ uvedl Syrovátka.

Starosta Stanislav Kopecký (ANO) uvedl, že provozovatel systému žádal, aby mu město umožnilo odstavovat koloběžky na pozemcích města, nejlépe u stojanů určených pro jízdní kola nebo na místech, kde nebudou omezovat chodce ani auta. „Po letošní sezoně projekt vyhodnotíme a podle jeho úspěšnosti se s firmou dohodneme, zda a za jakých podmínek v něm budeme pokračovat,“ uvedl Kopecký.

Jednatel společnosti re.volt Pavel Kuchta řekl, že jde o pilotní projekt. „Nový Jičín, Kopřivnice a Příbor jsou první menší města, kde chceme náš systém rozjet. Jsme přesvědčeni, že i zde může sdílení ekologických dopravních prostředků dobře fungovat a vhodně doplnit hromadnou dopravu,“ uvedl Kuchta.

Na jaře by firma na Novojičínsku chtěla provozovat 180 elektrických koloběžek a 30 skútrů. „V Novém Jičíně by mělo být k dispozici 74 elektrických koloběžek a 12 skútrů,“ uvedla Machková.

Pronájem koloběžky se bude účtovat po minutách. „V Novém Jičíně se má jezdit za tři koruny za minutu. Součástí každého vypůjčení stroje bude i jednorázová platba 25 korun za jeho odemknutí. S předplacenými balíčky však vyjde jízda až o třetinu levněji,“ uvedla Machková.

Kdo bude chtít koloběžku nebo skútr využívat, musí si do telefonu nainstalovat příslušnou aplikaci. Jejím prostřednictvím se zaregistruje, nahraje svou fotografii a doklad totožnosti, v případě půjčování skútrů i řidičský průkaz. Pro půjčení vozítka dostane potvrzovací SMS.

„Koloběžku si lze vypůjčit jen s dokladem totožnosti a odstavit ji je možné jen na určených místech. V opačném případě se uživateli automaticky připočte pokuta. Při opakovaném prohřešku může být ze systému vyřazen a znovu už si koloběžku nepůjčí,“ dodal Kuchta.

Reklama

Doporučované