Hlavní obsah

Dopravním podnikům v Ostravě a Opavě ubylo cestujících i tržeb

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Dopravní podniky v Ostravě (DPO) a Opavě (MDPO) zaznamenaly po vypuknutí pandemie nového koronaviru propad tržeb zhruba o třetinu. Výrazně jim ubylo cestujících, naopak vzrostly náklady na dezinfekci a ochranné pomůcky.

Článek

V roce 2019 přepravil DPO více než 96 milionů cestujících a dosáhl tržeb 441,4 milionu korun. „V roce 2020 jsme zaznamenali pokles počtu cestujících o 20,4 procenta. Oproti plánu máme za rok 2020 tržby nižší o 123,8 milionu korun,“ uvedla mluvčí DPO Karolína Hřivnáč Rycková.

Na dezinfekci a ochranné pomůcky už podnik vynaložil zhruba 8,5 milionu korun. Dezinfekci vozidel se věnuje mnohonásobně více než před pandemií, denně dezinfikuje desítky vozů pomocí ozonu i pomocí dezinfekčních prostředků.

Podnik zavedl různá opatření, která mají zabránit šíření koronaviru. Jde například o automatické otevírání všech dveří tramvají na zastávkách, takže cestující nemusejí mačkat knoflíky, nebo vyhrazení distanční zóny za kabinami řidičů v autobusech.

Podnik zaznamenal zájem o práci ze strany řidičů, kteří dříve jezdili například se zájezdovými autobusy. „Pro nás je to na jednu stranu výhodné, jelikož nemáme s tímto uchazečem téměř žádné náklady (nepotřebuje kurz řidiče), může se po zaučení linek ihned vydat do provozu. Na druhou stranu víme, že až opatření pominou, odejdou nám,“ uvedla mluvčí DPO.

Podniku to ale v současné chvíli pomáhá řešit absenci, protože někteří řidiči jsou nemocní nebo v karanténě. „Máme tak prostor zaškolit si nové řidiče v autoškole,“ uvedla Rycková.

Ředitel MDPO Pavel Gebauer řekl, že během posledních dvanácti měsíců poklesly podniku tržby o 33 procent. V roce 2019 činily jeho tržby 46,6 milionu korun. „V případě přepravy evidujeme pokles cestujících o 37 procent,“ řekl Gebauer. Předloni podnik přepravil 8,9 milionu cestujících. Zaměstnanost zatím pandemie neovlivnila.

Prudce podniku vzrostly náklady spojené s protiepidemickými opatřeními. „Jednalo se především o náklady na dezinfekce vozidel, zaměstnanců a budov,“ řekl ředitel. Náklady na dezinfekci a ochranné pomůcky pro zaměstnance přesáhly zatím v MDPO 400 tisíc korun.

Na dezinfekci vozidel se dopravce intenzivně zaměřuje od března. Pravidelná dezinfekce dopravních prostředků se podle Gebauera v budoucnu stane standardem. Vedení společnosti bude protivirové technologie využívat i po skončení pandemie.

U vozidel provádí MDPO každý den běžnou dezinfekci povrchů. Jde o madla, sedadla, podlahy a další. Jednou za dva týdny pak dělá hlubokou dezinfekci ozónem. Část zvýšených nákladů na úklid pokrývají z dotace z Ministerstva dopravy, část pak z provozních financí. Opavský dopravní podnik využívá pro důkladnou dezinfekci ozón nebo aerosolovou mlhu.

Reklama

Doporučované