Hlavní obsah

Bílý dům připravuje směrnice pro chování akreditovaných novinářů

Administrativa Donalda Trumpa chystá kodex chování pro reportéry v Bílém domě.Video: Šimon Trantina, Reuters

 

Reklama

Personál Bílého domu pracuje na pravidlech chování zpravodajů amerických médií při setkání s prezidentem, která dnes server Politico označil za „novou zbraň v dlouhé válce proti médiím“. Donald Trump nedávno prohlásil, že pokud reportéři nebudou pravidla respektovat, skončí to žalobou. „A my soud vyhrajeme,“ dodal.

Článek

V rozhovoru, který bude v neděli vysílat televize Fox News, Trump prohlásil, že vytvoření pravidel a směrnic pro chování novinářů je nutností. „Pokud se budou chovat špatně, vyhodíme je, nebo ukončíme tiskovou konferenci,“ dodal. Bílý dům podle něj zasáhne i proti reportérům, kteří opakovanými dotazy omezí možnost ostatních se tázat. „Nemůžete se ptát donekonečna,“ komentoval Trump připravované směrnice.

„Řeknu vám toto: Nikdo nevěří v první (ústavní) dodatek (o svobodě slova) víc než já. Pokud se budu domnívat, že se někdo chová nepatřičně, odejdu a řeknu: ‚Děkuji mnohokrát, děkuji, že jste přišli.‘ A odejdu,” popsal prezident svou reakci.

Video: Martin Zíta, AP

Prezidentská mluvčí Sarah Sandersová televizi Fox News řekla, že místnost pro tiskové konference s prezidentem v Bílém domě má 49 míst. Seznam vyvolených novinářů sestavuje Bílý dům na doporučení Sdružení zpravodajů Bílého domu (WHCA). Kdy budou nová pravidla hotova, Sandersová neupřesnila.

Americký ústavní právník Nathan Siegel za otevřenou otázku považuje, zda bude prezidentská kancelář nová pravidla zneužívat, aby se zbavila nežádoucích novinářů. Kterýkoli z postižených se pak může obrátit na soud. „Výsledkem může být nekonečný kolotoč právních bitev mezi Trumpem a médii. Zdá se, že prezident se v tom vyžívá,“ řekl Siegel serveru Politico.

Reklama

Související témata:

Doporučované