Hlavní obsah

Bílý dům: Rozhodnutí havajského soudu zablokovat Trumpův protiimigrační dekret je „nebezpečně chybné“

Donald Trump považuje rozhodnutí havajského soudu za chybné a nebezpečnéVideo: AP, Ruptly

 

Reklama

Federální soud v Honolulu v úterý zablokoval zářijový protiimigrační dekret amerického prezidenta Donalda Trumpa, který zakazoval vydávání přistěhovaleckých víz občanům osmi států. Soud vydal své rozhodnutí jen několik hodin předtím, než mělo o půlnoci místního času prezidentské nařízení vstoupit v platnost. Bílý dům ale označil rozhodnutí havajského soudce Derricka Watsona za „nebezpečně chybné“.

Článek

Bílý dům uvedl, že omezení vyplývající z dekretu jsou zásadní pro bezpečnost Američanů. Odvolání, které chce americké ministerstvo spravedlnosti podat v nejkratším možném termínu, může mít podle jeho právníků šanci na úspěch. Dekret podepsaný v září byl prý pečlivě připraven a neopakuje chyby dřívějších dvou rozhodnutí. Podle soudce Watsona však dekret nedostatky stále má a také diskriminuje postižené z hlediska jejich občanství.

Trumpův výnos se týkal občanů Severní Koreje, Čadu, Íránu, Jemenu, Libye, Somálska, Sýrie a Venezuely. Dekret byl už třetím svého druhu, soudní dohru měly i dva předešlé. Lednové rozhodnutí soudy po žalobách několika amerických států zablokovaly a březnové částečně upravily.

V březnu prezident zakázal vstup do země občanům šesti převážně muslimských zemí: Íránu, Jemenu, Libye, Somálska, Súdánu a Sýrie. Výnos v září vypršel a nařízení, jež mělo ve středu začít platit, jeho platnost prodlužovalo na neurčito. Zároveň zákaz rozšiřovalo o další tři státy, a to o KLDR, Venezuelu a Čad. Súdán byl ze seznamu vyřazen.

Kromě havajského projednávají žaloby na Trumpův dekret i další americké soudy. V Marylandu napadla rozhodnutí žalobou Americká unie občanských práv.

Reklama

Související témata:

Doporučované