Hlavní obsah

Trump chce vyjednávat s KLDR diplomaticky, dokud nespadne první bomba

USA bude s KLDR dále vyjednávat diplomatickyVideo: Reuters, Ruptly

 

Reklama

Donald Trump hodlá dále pokračovat v řešení severokorejské jaderné krize diplomatickou cestou. Pověřil tím ministra zahraničí Rexe Tillersona.

Článek

Americký ministr zahraničí Rex Tillerson bude na přání prezidenta Trumpa pokračovat v úsilí o diplomatické řešení krize kolem severokorejského jaderného a raketového programu. Ministr to dnes řekl v rozhovoru v televizi CNN. Dodal, že „toto diplomatické úsilí bude pokračovat až do dopadu první bomby“.

Šéf Bílého domu v minulosti několikrát vyjádřil skepsi ohledně možnosti dojednat se severokorejským diktátorem Kim Čong-unem uklidnění sporu. V září na Twitteru napsal, že Tillerson svými pokusy dohodnout se s KLDR jen ztrácí čas.

Tento vzkaz se dnes americký ministr zahraničí snažil bagatelizovat. „Dal mi jasně najevo, že mám v diplomatickém úsilí pokračovat,“ řekl Tillerson CNN.

Při nedávné poradě s vojenskými veliteli v Bílém domě, která byla věnována Íránu a KLDR, se Trump bez bližšího vysvětlení zmínil o tichu před bouří. „Možná je to ticho před bouří. Může to být ticho, ticho před bouří,“ řekl prezident. Na dotaz, jakou bouři má na mysli, Trump odpověděl stručným „uvidíte“.

V projevu na Valném shromáždění OSN americký prezident před měsícem pohrozil zničením Severní Koreje, pokud Pchjongjang nepřestane provokovat jadernými a raketovými testy. Severokorejský ministr zahraničí Ri Jong-ho na útočné vyjádření šéfa Bílého domu reagoval prohlášením, že Trump „zažehl doutnák války“.

Reklama

Doporučované