Hlavní obsah

Co se stane, pokud KLDR otestuje v Pacifiku jadernou zbraň? Následky ukazuje video vědce

Podívejte se na simulaci, jak by se mohl rozšířit radioaktivní mrak z vodíkové bomby KLDR nad Pacifikem.Video: Lukáš Marek

 

Reklama

Animaci zveřejnil vedoucí Organizace pro kontrolu úplného zákazu jaderných zkoušek Lassina Zerbo. Video ukazuje, jak by se mrak s radioaktivními izotopy rozšířil za dva týdny, neposkytuje však žádné informace o potenciální síle záření.

Článek

Vedoucí Organizace pro kontrolu úplného zákazu jaderných zkoušek zveřejnil video, které ukazuje, jak by se mezi Asií a Spojenými státy šířil radioaktivní mrak. Pokud by KLDR odpálila jadernou bombu v Pacifiku. Tím minulý týden pohrozil na půdě OSN severokorejský ministr zahraničí Ri Jong-ho, reagoval tak na ostrý proslov amerického prezidenta Donalda Trumpa.

Zerbo tvrdí, že jde jen o hrubou simulaci toho, jak rychle a daleko by se mohl rozšířit mrak nesoucí radioaktivní izotopy. Proto neobsahuje žádné konkrétní informace o škodách, jaké by mohl potenciální výbuch způsobit.

Video: Kam až může KLDR se svými raketami dostřelit?

Kam až se svými raketami KLDR může dostřelit?Video: Reuters, AP

O pokroku KLDR ve vývoji jaderných zbraní přesvědčil svět šestý jaderný test na začátku září. Severní Korea v jaderné střelnici Punggye-ri odpálila zatím nejsilnější bombu. Výbuch podle seizmologů způsobil otřesy o síle 6,3 Richterovy stupnice a experti se domnívají, že mohlo jít právě o vodíkovou bombu, která je silnější než obyčejná jaderná bomba.

Reklama

Doporučované