Hlavní obsah

Drsný Trump v OSN: Zničíme KLDR, pokud neskončí provokace. Záznam projevu

Donald Trump o zničení KLDR.

 

Reklama

Jako jeden z prvních řečníků vystoupil na zasedání Valného shromáždění OSN americký prezident Donald Trump. Hovořil o Severní Koreji, Afghánistánu i o zaměstnanosti ve Spojených státech.

Článek

Na začátek svého projevu před Valným shromážděním OSN vyjádřil Trump podporu Američanům zasaženým hurikány Harvey a Irma. Pochlubil se také, že díky reformám je ve Spojených státech velmi nízká nezaměstnanost a poprvé po několika dlouhých letech vznikají i nová pracovní místa. Slíbil, že na armádní výdaje půjde z rozpočtu nejvíce peněz v historii.

„Spojené státy musí bojovat, aby ubránily svoje hodnoty, svůj životní styl ale nehodlají vnucovat nikomu jinému," řekl dále. Mluvil o spolupráci mezi státy, podotkl však, že vedoucí představitelé zemí by měli dávat svá území vždy na první místo.

Jako jednu z největších hrozeb označil americký prezident Severní Koreu. Tamní režim je podle něj zodpovědný za smrt statisíců lidí, včetně Američana Otto Warmbiera, který se do USA před několika měsíci vrátil s těžce poškozeným mozkem a několik dnů po návratu zemřel. Zopakoval radikální postoj své administrativy k severokorejské jaderné hrozbě: Pokud země nepřestane Spojené státy, potažmo celý svět provokovat a ohrožovat, nezbude než ji zničit. Trump poděkoval Rusku a Číně, že podpořily nové sankce vůči KLDR.

Svět musí podle Trumpa také zastavit radikální islamismus a nepřátelskou ideologii, než svět zlikviduje. Je třeba bojovat i se zeměmi, které radikální islamistická hnutí podporují a financují. V Afghánistánu svět nyní bojuje s ďáblem, i proto Trump přehodnotil americké zapojení do místních bojů a armádě na afghánskou misi přidal další finanční prostředky.

Je třeba se zasadit o demokracii ve světě, na Kubě, ve Venezuele. Spojené státy neuvolní sankce, dokud se stav demokracie v těchto státech nezlepší. Diktátor Maduro bojuje podle Trumpa proti vlastním lidem a zemi přivedl na pokraj kolapsu.

Reklama

Doporučované