Hlavní obsah

Biskup Cikrle posvětil opravený kostel na poutním místě Lutršték u Němčan

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Brněnský biskup Vojtěch Cikrle dnes před stovkami přihlížejících posvětil opravený kostel Panny Marie Bolestné a nový oltář na poutním místě Lutršték u Němčan ve farnosti Slavkov u Brna.

Článek

Slavkovský farář Milan Vavro řekl, že opravy začaly v roce 2002 výměnou dlažby a pokračovaly přes výměnu střechy a opravu fasády až po oltář s mozaikami.

Kostel se opravoval téměř 20 let. „Vyměnili jsme dlažbu, provedli sanační práce omítky, vyměnili střechu a krovy a opravili fasádu. Vznikly nové návrhy i realizace oltáře a ambonu, na kterých jsou ztvárněny mozaiky ze života Ježíše Krista a Panny Marie,“ uvedl Vavro.

Historie místa sahá do 19. století. „Váže se k zázračnému uzdravení slepého vysloužilého vojáka u místní studánky při svěcení kříže dne 7. července 1861. Tato událost se stala podmětem k velkému rozvoji poutí na toto místo a je zaznamenáno ještě dalších osm zázračných uzdravení,“ uvedl Vavro.

Podle něj název místa Lutršték vznikl údajně z německého „lauter Steg“ a odkazuje na množství přicházejících poutníků. Z jejich sbírek byl v letech 1867 až 1877 postaven poutní kostel Panny Marie Bolestné. Poutní areál, jehož obnova byla letos dokončena, zahrnuje studniční kapli z roku 1860 a samostatně stojící studánku, nově vybudovanou podle návrhu Milivoje Husáka. Součástí prací na kostele byla i obnova kapličky a studánky, ze které podle Vavra po 35 letech vytryskly letos prameny.

Reklama

Související témata:

Doporučované