Hlavní obsah

Bitva na vládě. Bude generálem Hamáček, nebo Vojtěch s Babišem v zádech?

Foto: ČTK, ČTK

Kabinet má dvě možnosti, jak dále postupovat. Zásadní roli sehraje politika.

Reklama

Ministr vnitra Jan Hamáček chce prodloužit nouzový stav. Opírá se přitom o soudní verdikt. Mimořádná opatření však lze přijímat i v běžném režimu. Hamáčkovu verzi komplikuje i to, že vláda by musela pro souhlas do Sněmovny.

Článek

Vládu Andreje Babiše (ANO) v následujících hodinách čeká klíčové rozhodování. Mimo jiné musí určit, jak postupovat po verdiktu soudu, který ve čtvrtek zrušil čtyři mimořádná opatření Ministerstva zdravotnictví, která kvůli koronaviru omezila volný pohyb, maloobchod a služby v provozovnách.

O co se na vládě nyní hraje?

Zdroje Seznam Zpráv se shodují, že kabinet má nyní dvě možnosti, jak dále postupovat - a zásadní roli sehraje politika. První variantou je, že se vláda vydá ve směru, který už několik dnů prosazuje ministr vnitra a šéf ČSSD Jan Hamáček. Totiž prodloužit nouzový režim, který vyprší na konci dubna.

„Je to jen další potvrzení toho, co říkáme dlouhodobě. Pouze za nouzového stavu lze přijímat krizová opatření na boj s koronavirem,“ reagoval ve čtvrtek Hamáček na rozhodnutí soudu. Ten ve zkratce řekl, že mimořádná opatření v době nouze měla nařídit vláda, a ne jen Ministerstvo zdravotnictví.

Naproti Hamáčkově verzi stojí ta od premiéra Babiše, jenž nechce nouzový stav prodlužovat. Tím pádem by ukončil činnost i Ústřední krizový štáb, který vede Hamáček. Právě v jeho čele Hamáček prožil jedno ze svých nejviditelnějších období v politice, symbolem se stala jeho krizová červená mikina.

Hamáčkova verze má však jeden háček a jednu komplikaci.

Trnitá cesta Sněmovnou

Zaprvé: soudní verdikt lze vyložit také způsobem, že když nebude nouzový stav, mimořádná opatření může nařizovat Ministerstvo zdravotnictví, tedy Adam Vojtěch. Jinými slovy to neznamená, že je třeba postupovat v případě vyhlašování mimořádných opatření pouze v nouzovém stavu.

„Jakkoli totiž obecně Ministerstvo zdravotnictví disponovalo a disponuje pravomocí přijímat mimořádná opatření pro zvládnutí epidemie, v případě vyhlášení nouzového stavu vláda demonstruje, že nastalý problém dosahuje takové úrovně, že k jeho řešení nepostačí standardní procedury předvídané obecnými zákony,“ stojí v soudním prohlášení.

Za druhé: pokud by ministr vnitra prosadil svou a vláda se shodla, že je nutné prodloužit nouzový stav, musela by se vypravit pro schválení do Poslanecké sněmovny - a mohla by tam narazit. Nejenže opozice nechce nouzový režim prodlužovat, problém by mohl nastat i v největším klubu hnutí ANO.

Seznam Zprávy už ve středu informovaly, že většinová vůle poslanců ANO je stav nouze neprodlužovat. Argumentem, který by to mohl změnit, je radikální změna epidemiologických čísel a nekontrolované zvýšení nákazy. K tomu však nedochází.

Lze tedy očekávat, že politicky by bylo případné prodloužení nouzového stavu, o což usiluje ČSSD a její šéf Jan Hamáček, docela neprůchodné.

Reklama

Doporučované