Hlavní obsah

Bitva odvěkých rivalů se blíží. García chce na Ryder Cupu najít starou formu, Woods dokázat, že se změnil

Foto: Profimedia.cz

Tiger Woods a Sergio García.

Reklama

Golfový Ryder Cup startuje v pátek. Fanouškům nabídne nejlepší golfisty současnosti. A také unikátní souboj. Tiger Woods versus Sergio García.

Článek

Týmy Evropy a USA už se pomalu připravují na golfový Ryder Cup. Prestižní souboj, který sleduje celý golfový svět. A na soupiskách obou týmů najdeme jména, která vyvolala u veřejnosti rozruch.

Kapitán Evropy Thomas Bjorn se nakonec rozhodl jít cestou zkušeností oproti mládí. Do svého výběru zařadil i španělského hráče Sergia Garcíu. Osmatřicetiletý Španěl byl součástí evropského výběru skoro dvě desetiletí. Jenže na posledních čtyřech majorech neprošel cutem a v oficiálním golfovém žebříčku mu patří až třicátá příčka. I přesto si ho Bjorn vybral. Právě kvůli letitým zkušenostem.

Do výběru USA se poprvé od roku 2012 vrací Tiger Woods. Bývalý světový hráč číslo jedna je v současnosti na dobré vlně, v minulém týdnu se mu poprvé po pěti letech podařilo vyhrát turnaj PGA Tour. Triumf v Atlantě ho může nakopnout ke skvělému výkonu právě i na hřišti Le Golf National ve Francii, kde se letošní ročník odehrává.

Pro Woodse jde o osmý Ryder Cup v kariéře. Celkem se na týmovém turnaji objevil ve 33 hrách. A patří mu i jeden nelichotivý rekord. V historických tabulkách si drží prvenství v počtu proher. Má jich celkem sedmnáct, z toho šestnáct ve dvouhře a jednu jako jednotlivec.

Právě z toho je jasně vidět, že legendární Tiger není úplně ideálním týmovým hráčem. Což je zcela opačný případ od výše zmíněného Garcíi. Španělský golfista dokázal ve dvouhře vyhrát šestnáctkrát, sám pouze třikrát.

Rozdílná nátura obou golfistů jde poznat už z toho, jak k celému Ryder Cupu přistupují. Ačkoliv Tiger Woods vždy toužil na týmovém turnaji uspět, v prvních dvou dnech, kdy se hrají hry v páru, vždy působil lehce rozhozeně. Ale v neděli, kdy jsou na řadě singly, už byl zase starým dobrým Tigerem Woodsem, kterého je ohromně těžké porazit.

Sergio García má s Ryder Cupem úplně jiný vztah. O španělském golfistovi je známé, že jeho vůbec nejoblíbenější dny jsou pátek a sobota. Dny, kdy se hrají zápasy se čtyřmi míči a zápasy s jedním míčem ve dvojici.

Oba golfisty pojí odvěká rivalita. Na velikých turnajích, kde se Woodsovi dařilo, García strádal. Svazovala ho očekávání od golfové veřejnosti. I proto na Ryder Cupu pravidelně ožíval. Turnaj není jen o něm, ale o všech dvanácti hráčích.

Na svém prvním Ryder Cupu čtyřikrát vyhrál, jednou zahrál stejný výsledek jako soupeř a ani jednou neprohrál. A to se přitom turnaj hrál jen pár týdnů poté, co mu jako vycházející hvězdě nevyšel turnaj PGA Championship.

Když se podíváme na vzájemnou bilanci obou mužů na Ryder Cupu, vychází z ní lépe člen týmu Evropy. Garcia vyhrál čtyři vzájemné hry, Woods jednu a jednou zahráli oba stejný výsledek. Zatím nikdy proti sobě ale na Ryder Cupu nestáli jako jednotlivci.

Před začátkem turnaje na hřišti Le Golf National jsou obě golfové hvězdy zpět. Ale už jsou jinými hráči, než jaké známe z minulosti.

Woods golfovému světu nedominuje tak, jako před deseti lety. A změnil se i povahově. Je skromnější a má lepší vztahy s ostatními hráči a motivací k úspěchu mu je triumf na hřišti v Atlantě.

Oproti němu García na Ryder Cup poprvé přijíždí jako vítěz jednoho z majorů (v roce 2017 vyhrál turnaj Masters). V posledních měsících se mu ale nedaří. A právě na svém milovaném turnaji bude chtít ukázat, že na to stále má.

Evropský tým tak o víkendu bude doufat, že se na greenu objeví starý dobrý Sergio García. Zato Američané mají velká očekávání od nového Tigera Woodse.

Reklama

Související témata:

Doporučované