Hlavní obsah

Blatný si předvolá šéfa zdravotního ústavu, kde se očkovali úředníci

Foto: vláda.cz

Ministr zdravotnictví Jan Blatný.

Reklama

Seznam Zprávy zveřejnily tabulky s harmonogramem očkování, v nichž figurují zaměstnanci Státního zdravotního ústavu.

Článek

Ministr Jan Blatný (za ANO) si předvolá ředitele Státního zdravotního ústavu (SZÚ) Pavla Březovského kvůli informacím, které zveřejnil server Seznam Zprávy, že ústav rozdělil tisícovku vakcín proti nemoci covid-19 mezi své zaměstnance, ale i jejich příbuzné. Blatný po středečním jednání vlády novinářům řekl, že v žádném případě nelze tolerovat, aby se někdo dostal neopodstatněně k vakcíně dřív než jasně vymezené prioritní skupiny seniorů či zdravotníků.

„V případě, že by v SZÚ opravdu došlo k tomu, že by nebyla respektována prioritizace tak, jak je nastavena, tak z toho vyvodím jednoznačně důsledky včetně případně osobní zodpovědnosti těch lidí, kteří by s tím byli spojováni,“ uvedl Blatný. Po řediteli bude chtít „nekompromisně vysvětlení“, zatím ale respektuje presumpci neviny.

Seznam Zprávy zveřejnily tabulky s harmonogramem očkování, v nichž figurují zaměstnanci SZÚ. Podle stejných příjmení lze usuzovat, že nechávají naočkovat i své blízké. Mluvčí Státního zdravotního ústavu Klára Doláková pak telefonicky - navzdory harmonogramu i výpovědím samotných pracovníků SZÚ - popřela, že by očkovací vakcíny byly dány k dispozici příbuzným zaměstnanců.

V písemném vyjádření nakonec potvrdila, že Státní zdravotní ústav v současné době poskytuje očkování všem zaměstnancům, kteří se podílejí na zajištění základního chodu ústavu.

Blatný řekl, že chce být objektivní, takže si předvolá Březovského. Ve středu se s ním domluví na jednání v tomto týdnu. „Ředitel instituce je jednoznačně odpovědný za to, co se v ní děje,“ řekl na dotaz, zda by případně měl šéf SZÚ nést i personální odpovědnost. „V žádném případě nebudu tolerovat, kdyby byly pravdivé informace, o kterých jste informovali,“ řekl novinářům.

Ministr uvedl, že by rázný postup měl být i obecně signálem, že popisované chování není možné. „Kdyby někdo nedodržoval prioritizaci, jak je nastavena, a chtěl se neopodstatněně a v podstatě podvodem domoci, aby se k němu dostala vakcína dřív než k těm, kteří to potřebují, v žádném případě toto nebude tolerováno,“ řekl.

SZÚ podle něj dostal jedno plato dávek vakcíny a měl stejně jako všechny organizace postupovat podle stanovených priorit. Úřad zajišťuje chod laboratoří, které pracují s infekčními vzorky, či laboratoří, které zkoumají výskyt nové mutace koronaviru v ČR, doplnil. „Je tam velká řada lidí, kteří do té skupiny patří, pracují s infekčním materiálem, ale v žádném případě to neospravedlňuje to, co přinesly některé weby,“ uvedl.

Reklama

Doporučované