Hlavní obsah

BMW nezíská vysokou dotaci, Soudní dvůr EU ji zamítl

BMW měla obdržet více než 17 milionů eur (přes 435 milionů korun).

Reklama

Německá automobilka BMW nezíská dotaci na závod ve východním Německu, která měla vytvořit 800 pracovních míst. Soudní dvůr EU zamítl odvolání společnosti proti předchozímu rozhodnutí Evropské komise.

Článek

Nejvyšší soud Evropské unie dnes zamítl odvolání německého výrobce automobilů BMW proti rozhodnutí Evropské komise (EK) omezit státní podporu, kterou by společnost mohla získat pro svůj závod ve východním Německu. Informovala o tom agentura Reuters. EK v roce 2014 stanovila, že automobilka by na rozšíření výroby dvou modelů elektrických a hybridních osobních automobilů v Lipsku neměla obdržet více než 17 milionů eur (přes 435 milionů korun).

Na projekt, který by měl vytvořit 800 pracovních míst, Německo původně plánovalo poskytnout 45 milionů eur. Evropská komise ale rozhodla, že jakákoli částka přesahující 17 milionů eur je neslučitelná s pravidly vnitřního trhu.

Automobilka rozhodnutí napadla s tím, že EK se při výpočtu nákladů na projekt dopustila chyb. V září 2017 firma prohrála první spor u Tribunálu EU, což je druhý nejvyšší soud v Unii. Firma se následně odvolala, Soudní dvůr však odvolání dnes zamítl.

Reklama

Související témata:

Doporučované