Hlavní obsah

Automobilka BMW začala u Sokolova se stavbou testovacího polygonu

Foto: Seznam Zprávy

Takto má vypadat polygon u Sokolova.

Reklama

Automobilka BMW Group začala s prvními pracemi na novém vývojovém centru u Sokolova. Po získání stavebního povolení zahájila zemní práce na přípravě obslužných komunikací.

Článek

„Plán zahájení prvních testovacích úkonů počátkem roku 2022 se i přes pandemii koronaviru podaří dodržet,“ sdělil mluvčí BMW pro Českou republiku David Haidinger.

Současná omezení způsobená pandemií koronaviru zapříčinila podle mluvčího jen mírné zpoždění, které BMW plánuje dohnat v průběhu výstavby. Prvním krokem budou zemní práce, jež připraví podloží pro zkušební tratě. V souladu s povolením pro logistiku a zařízení staveniště již byly v severní části území zahájeny první zemní práce a pokládka asfaltu pro obslužné komunikace,“ popsal Haidinger. Zemní práce na celém komplexu by měly být hotové do konce roku 2021, následovat budou stavební práce, se kterými se začne v severozápadní části území v roce 2022.

Hlavními částmi budou různé dráhy, venkovské silnice a simulace města. K dispozici bude 16 zkušebních drah o celkové délce přes 100 kilometrů. Na území s rozlohou přibližně 650 hektarů vzniknou také administrativní a provozní budovy, dílny, sklady a další infrastruktura potřebná pro provoz centra a provádění testů a zkoušek.

Připravované vývojové centrum BMW Group bude po svém otevření jedním ze čtyř klíčových vývojových center BMW Group. Plánuje se zde především vývoj systémů autonomní jízdy. Plánovaná investice by měla dosáhnout podle odhadů asi 250 milionů eur, tedy asi 6,4 miliardy korun.

„BMW Group vývojové centrum hraje důležitou roli při transformaci BMW Group na technologickou společnost. Podpis je dalším krokem k budoucí mobilitě, která bude vyvinuta a odzkoušena v nové lokalitě poblíž Sokolova,“ řekl Helwig Lehmann, který je v BMW zodpovědný za výstavbu projektu.

Karlovarský kraj dokončuje přístupovou silnici k chystanému areálu. Staví se vyztužený násyp z takzvané zlepšované zeminy, na který přijde definitivní konstrukční vrstva vozovky. „Celkové náklady jsou vyčísleny na 92,3 milionu korun s DPH, přičemž akce je ze 100 procent financována z programu RESTART,“ upřesnil náměstek hejtmana Karlovarského kraje Martin Hurajčík (ANO). Vznikne i veřejné parkoviště včetně nabíjecích stanic pro elektromobily.

Plocha budoucího vývojového centra se nachází na místě bývalé výsypky severně od Sokolova. Automobilka BMW pozemky získala od Sokolovské uhelné za velmi výhodných podmínek. Během následujících dvou let na nich vznikne několik zkušebních drah pro testování vozidel v různých podmínkách a situacích.

Využití pozemků je také významný krok nejen pro revitalizaci rozsáhlé oblasti mezi obcemi Dolní Nivy, Lomnice a Vintířov, kde vývojové centrum vznikne, ale také pro celý Karlovarský kraj. BMW Group má za cíl být v regionu dobrým sousedem a být aktivní v oblastech sportu, kulturních a společenských akcí, stejně tak jako ve vzdělávání.

„Podepsání smlouvy s BMW Group, na jejímž základě se začne budovat centrum pro vývoj a testování budoucích technologií, je důležitým krokem pro naši společnost a současně i pro budoucnost našeho regionu,“ shrnul před časem předseda představenstva Sokolovské uhelné Zbyšek Klapka.

Reklama

Doporučované