Hlavní obsah

Boeing přistál v laguně. Záchranáři zveřejnili video záchrany pasažérů z potápějícího se letounu

Americké ministerstvo obrany zveřejnilo autentické záběry ze záchrany pasažérů letu společnosti Air Nuigini.Video: Jan Marek, Reuters

 

Reklama

Na videu je vidět, jak američtí námořníci vstupují do kabiny letadla otevřeným nouzovým východem a kontrolují, zda všichni v pořádku opustili potápějící se stroj.

Článek

Americké ministerstvo obrany zveřejnilo autentické záběry ze záchrany pasažérů letu společnosti Air Nuigini. Letadlo se 47 lidmi na palubě havarovalo do laguny u ostrova Chuuk v Mikronésii v pátek.

Způsob přistání na vodě připomněl hudsonský zázrak, tedy podobné přistání letounu na řece Hudson v roce 2009, při kterém díky mistrovství pilota také nikdo nezahynul.

Společnost Air Niugini uvedla, že její Boeing 737–800 přistál v pátek na vodě přibližně 145 metrů od přistávací dráhy místního letiště za velmi špatných povětrnostních podmínek.

Šest pasažérů muselo být z letounu odvezeno do nemocnice, všichni ve stabilizovaném stavu. Stav jednoho z cestujících byl později označen za kritický.

Příčina nehody letounu papuánské společnosti se stále vyšetřuje. Stroj letěl z mikronéského ostrova Pohnpei do Port Moresby, hlavního města Papuy-Nové Guineje s mezipřistáním na ostrově Chuuk.

Cestující se v letadle museli brodit k nouzovým východům po pás ve vodě. Od letounu je odvážely čluny, které připluly na pomoc. Podle pasažéra Billa Jaynese bylo letadlo velmi nízko, když se pokoušelo o přistání na letišti na ostrově Chuuk.

„Myslel jsem, že jsme jen měli tvrdé přistání,“ řekl agentuře AP. „Ale pak jsem se podíval a uviděl jsem v boku letadla díru, kterou se dovnitř valila voda. A pomyslel jsem si: No, takhle to asi být nemělo.“

Ostrov Chuuk je proslulý jako místo ideální pro potápění, kde jsou v průzračné vodě k vidění vraky desítek lodí z druhé světové války.

Air Niugini je národní letecká společnost Papuy-Nové Guineje a působí od roku 1973. Soustřeďuje se především na domácí lety spojující hlavní město Port Moresby s odlehlými kouty souostroví, ale létá také do Tokia či Hongkongu.

Reklama

Doporučované