Hlavní obsah

Bohumín chce otevřít další půjčovnu lodí, bude u Vrbického jezera

Foto: Wikipedia.org

Ilustrační foto.

Reklama

Bohumín na Karvinsku plánuje, že otevře další půjčovnu lodí. V rekreační oblasti Vrbického jezera nyní staví přístaviště a plovoucí mola. Turisté by si projížďky na loďkách a šlapadlech mohli užít ještě v letošní sezoně.

Článek

Město už více než deset let provozuje oblíbenou půjčovnu lodí ve Starém Bohumíně, která je však zaměřená spíše na zkušenější vodáky a umožňuje jim na kánoích či raftech sjezd řeky Odry. Půjčovnu u Vrbického jezera by naopak mohli využít senioři či rodiny s malými dětmi.

„Před čtyřmi lety jsme u jezera založili pláž a od té doby se snažíme každoročně turistické podmínky vylepšovat. Během posledních sezón tu přibyly cykloboxy, lavičky a gril, zajistili jsme převlékárnu a mobilní toaletu. A letos jsme díky dotaci mohli začít stavět v zátoce plovoucí mola a přístaviště s maximální kapacitou 18 loděk,“ uvedl místostarosta Lumír Macura (ČSSD).

Půjčovna umožní lidem rekreační vyžití nejen v hlavní letní sezóně, ale i v době, kdy nižší teploty některé turisty od koupání odrazují. „Plánujeme nabídnout lidem k vypůjčení čtyři pramice a dvě šlapadla. Plavidla už máme objednaná, aktuálně řešíme formality se Státní plavební správou. Budeme se snažit, abychom provoz půjčovny zahájili ještě letos, pravděpodobně se tak stane během babího léta,“ uvedl Macura. V přístavišti navíc město umožní kotvit i soukromé loďky. Na jezeru však nebude možné používat motorové čluny či vodní skútry.

Nové přístaviště má 30 metrů na délku a 20 na šířku a vzniká ze stejných modulů jako mola pro plavce.

„Tedy z ocelových rámů a plastových plováků, které jsou bezúdržbové a na vodě by měly vydržet až několik desítek let. Ukotvení komponentů zajistí betonové bloky. Stavební práce zahrnují i úpravy pláže a vybudování štěrkového chodníku k přístavišti. Kdo přece jen preferuje plavání, bude si moci užít koupání v chráněném přírodním bazénu. Ten vznikl u břehu díky pontonům sestaveným do obdélníku. Jeho součástí je i můstek, pod nímž se plavci dostanou na otevřenou vodu. Další sestava je pak zhruba 60 metrů od břehu, jde o molo určené k odpočinku nebo třeba opalování,“ upřesnila Končítková. Náklady na vybudování nových atrakcí pro turisty u Vrbického jezera jsou zhruba 9,5 milionu korun. Bohumín však zaplatí ze svého rozpočtu pouze necelý milion, zbytek nákladů pokryje evropská dotace.

Reklama

Související témata:
Lodičky

Doporučované