Hlavní obsah

Bohumín mění systém platby za svoz odpadů, vycházet bude z kapacity popelnic

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Ceny za svoz odpadu vzrostou. Obyvatelé budou hradit odvoz odpadu podle objednané kapacity popelnic. Nyní město zjišťuje u majitelů rodinných domů, o jaké popelnice budou mít zájem.

Článek

Rodiny si mohou vybrat, která popelnice pro ně bude cenově nejvýhodnější.

Nově bude poplatek za odvoz odpadů činit korunu za litr a měsíc na každou osobu. Vyplývá to z vyhlášek, které už schválili městští zastupitelé. „Chceme nabídnout obyvatelům rodinných domů, aby si podle počtu členů domácnosti zvolili ideální velikost popelnice tak, aby nemuseli platit zbytečně peníze navíc. K dispozici budou mít variantu nádoby na 60, 80, 120 a 140 litrů. Současně ale musí podle vyhlášky dodržet minimum na jednu osobu, což je 55 litrů na měsíc,“ uvedl místostarosta Lumír Macura. Upřesnil, že pokud v rodinném domě žije člověk sám, bude mu stačit nejmenší popelnice se svozem jednou měsíčně. Naopak čtyřčlenná domácnost bude mít nádobu o objemu 120 litrů se svozem dvakrát za měsíc.

Nejpozději na začátku července by na 3000 majitelů rodinných domů mělo poštou dostat formulář, jehož prostřednictvím město zjišťuje, jaké popelnice lidé budou potřebovat. Současně s formuláři město zjišťuje, zda lidé mají zájem o dodání barevných popelnic na separovaný odpad. Na vyplnění formuláře a jeho odevzdání mají jeden měsíc. Ohlášení k místnímu poplatku je povinné. Formulář lze zaslat naskenovaný e-mailem, prostřednictvím pošty nebo ho osobně přinést na úřad či vyplnit elektronicky přes portál občana.

„Dosud v Bohumíně fungovala separační hnízda, ale uvědomujeme si, že občany je třeba k třídění ještě více motivovat, proto jim nabízíme možnost vybavit je popelnicemi na papír a plast, pokud o to bude dostatečný zájem. Svoz tříděného odpadu bude stejně jako svoz bioodpadu zdarma,“ doplnil Macura. Rovněž popelnici na směsný odpad město lidem dodá zdarma, dosud si ji obyvatelé v rodinných domech museli pořizovali na své náklady. „Pokud však vlastní nádoby, jejichž životnost ještě není u konce, mohou si je samozřejmě ponechat. Rozhodně nechceme, aby byli nuceni se zbavit věci, za niž zaplatili, a je ještě použitelná. K výměně za naši popelnici dojde až ve chvíli, kdy jim doslouží,“ řekl Macura.

Novým systémem chce město obyvatele přimět k ještě většímu třídění odpadů. Z celkového objemu odpadu nyní představují vytříděné složky 35 procent, cílem je navýšení na více než 60 procent, což nastavil zákon o odpadech. „Město netají fakt, že ceny za svoz odpadu porostou. Musí totiž pokrýt náklady na skládkovné, které výrazně zdražuje. Bohumínští díky vlastní skládce dosud nemuseli poplatek hradit, postupně se však skládkovné do roku 2030 vyšplhá až na 1850 korun za tunu uloženého odpadu,“ uvedla mluvčí radnice Jana Končítková.

Reklama

Související témata:

Doporučované