Hlavní obsah

Boj o Nord Stream 2. USA chtějí rozšířit sankce na jeho dokončení

Foto: Mapy.cz

Plynovod Nord Stream 2.

Reklama

Rusko chce podmořský plynovod do Německa dokončit za každou cenu. Proti jsou Spojené státy, podle kterých přísun ruského plynu zvyšuje v Evropě politický vliv Kremlu.

Článek

Plynovod Nord Stream na dně Baltského moře dopravuje do Evropy už téměř deset let desítky miliard kubíků ruského plynu ročně. Ani to ale nestačí. Od roku 2015 se buduje Nord Stream s číslovkou 2, který má kapacitu potrubí až zdvojnásobit.

Druhý baltský plynovod ale vyvolal bouři v neklidných vodách mezinárodních vztahů: začátkem loňského roku přijala EU řešení, které sice umožní projekt dostavět, ale omezuje vliv ruského koncernu Gazprom na jeho provoz. Přidal se Kongres Spojených států, který se snaží dokončení projektu zablokovat. Senátoři se obávají, že zvýšený přísun ruského plynu by zvýšil i politický vliv Kremlu na země Evropské unie.

Washington opakovaně naléhal na Evropu, aby místo toho nakoupila více zkapalněného zemního plynu ze Spojených států. Teď vůči Nord Streamu 2 přitvrzuje.

Hrozba pro bezpečnost

Agentura Bloomberg přinesla informace, že dvojice senátorů připravuje právní předpisy rozšiřující sankce Spojených států proti novému plynovodu. Po dokončení projektu se chtějí zaměřit na pojišťovací společnosti, které spolupracují s ruskými plavidly.

Republikánský senátor Ted Cruz, jeden z hlavních tvůrců legislativy, ve svém prohlášení uvedl, že plynovod představuje „kritickou hrozbu pro americkou národní bezpečnost a nesmí být dokončen“. Připomněl také, že prezident Vladimir Putin se snaží obejít sankce z loňského roku.

Demokratka Jeanne Shaheenová zase uvedla, že plynovod „ohrožuje Ukrajinu i nezávislost Evropy a dává Rusku šanci k vykořisťování našich spojenců“. „Kongres musí znovu podniknout rozhodné kroky a postavit se tomuto plynovodu do cesty,“ dodala.

Právě tato dvojice zákonodárců se loni postarala o protiruské sankce v rámci zákona o národní obraně (NDAA). Poté, co normu posvětil svým podpisem americký prezident Donald Trump, zastavila firma Allseas Group, která dodává instalace na moři, práce na plynovodu. Projekt zarazila těsně před jeho dokončením. Nyní Gazprom do oblasti přesunul dvě ruská plavidla, která mají v rozdělané práci pokračovat.

Rozšíření sankcí

Podle současného návrhu zákona má kdokoliv, kdo se do projektu zapojí, „čelit okamžitým americkým sankcím“, prohlásil republikán Cruz.

Dříve přijaté sankce se vztahují na všechny činnosti související s pokládkou potrubí a pojištění. Návrh dalších opatření, který získala agentura Bloomberg, rozšiřuje sankce společnosti, jež poskytují „finanční záruky, pojištění nebo zajištění“ pro plavidla pracující na ropovodu. Také ale těch, které poskytují „technologické vylepšení či instalaci svařovacího zařízení pro plavidla“.

Firma Nord Stream 2 AG, jež spadá pod Gazprom, označila hrozbu amerických sankcí za „nezákonnou diskriminaci evropských společností“ a potvrdila, že části potrubí jsou uloženy v německém přístavu. Generální ředitel Gazpromu Alexey Miller pak agentuře Bloomberg řekl, že Rusko má prostředky na to, aby vybudovalo zbývající část plynovodu samo, aniž by upřesnil jak. „Provoz plynovodu může být do konce roku spuštěn,“ dodal.

Reklama

Doporučované