Hlavní obsah

Bojkot Zlatých glóbů: Tom Cruise vrátil všechny ceny

Foto: Profimedia.cz

Tom Cruise získal Zlatý glóbus mimo jiné za hlavní roli ve filmu Jerry Maguire z roku 1996. A nyní sošku vrátil.

Reklama

Zlaté glóby se v posledních měsících potýkají s problémy. Televizní stanice nechtějí druhé největší filmové ceny v USA vysílat a hvězdy se k soutěži obracejí zády. Nebo rovnou vrací své vítězné sošky.

Článek

Tak to udělal herec Tom Cruise. Hvězda podle britské veřejnoprávní BBC vrátila tři trofeje, které v minulosti získala. A to za filmy Jerry Maguire, Magnolie a Narozen 4. července, všechny natočené před více než 20 lety.

Cruise se tak připojil k rozrůstající skupině kritiků z prostředí Hollywoodu, kteří se od Zlatých glóbů, respektive jejich organizátorů, distancují. Právě Asociace zahraničních novinářů v Hollywoodu (HFPA), která slavnostní předávání filmových cen pořádá už od roku 1944, se dostala do nepříjemné pozice.

Média přišla s tím, že v organizaci o 87 členech nepůsobí ani jeden novinář tmavé pleti. A za posledních dvacet let ani nepůsobil. Množit se už v únoru začala obvinění z korupce, členové HFPA měli přijímat finanční dary od oceňovaných hvězd i filmových studií.

Do médií se dostala i aféra šéfa asociace, nyní už bývalého, který členům HFPA přeposlal článek z amerického konzervativního média. Ten označoval hnutí Black Lives Matter za rasistickou a nenávistnou skupinu. A v neposlední řadě se také kupí obvinění ze sexismu ze strany novinářů působících v pořádající organizaci.

Se sexistickými narážkami má údajně zkušenost třeba herečka Scarlet Johanssonová. Ta byla za svou kariéru nominovaná na pět Zlatých glóbů a vyzvala filmový průmysl, aby asociaci bojkotoval, nedojde-li k zásadní proměně jejího vnitřního fungování. Johanssonové členové HFPA podle BBC „pokládali sexistické otázky a měli narážky, které hraničily se sexuálním obtěžováním“.

NBC příští ročník vysílat nebude

Proti Zlatým glóbům, které mají skoro osmdesátiletou tradici, se ale nepostavily jen jednotlivé hvězdy. Zády se k událostem, které pořádá HFPA, postavili giganti jako WarnerMedia, Netflix nebo Amazon Studios.

Televizní stanice NBC, jež slavnostní předávání tradičně vysílá, navíc oznámila, že v příštím roce akci přenášet nebude. Počká si raději, jak dopadnou plánované reformy, s nimiž novinářská asociace přišla. „Pokud organizace své plány naplní, doufáme, že v lednu roku 2023 budeme moci ceremoniál opět přenášet,“ uvedla NBC.

Reformy, které Asociace zahraničních novinářů v Hollywoodu plánuje, jsou rozsáhlé. V úterý organizace zveřejnila časovou osu, v rámci které chce změny dosáhnout. HFPA má rozšířit svou členskou základnu, a to zejména o zástupce menšin. Navýšit počet členů chce o 50 procent za příští rok a půl. Novou radu by měla mít organizace už v srpnu.

Přijímat bude nejen zahraniční novináře žijící v Kalifornii, ale i ty usazené v celých Spojených státech. A zveřejní také jména působících členů. Všichni pak projdou školením, jež by se týkalo inkluze, diverzity a rovnosti, stejně jako tréninku ohledně povědomí o sexuálním obtěžování. Členové budou mít též zakázáno přijímat propagační předměty od filmových či televizních studií.

Reklama

Související témata:

Doporučované