Hlavní obsah

Bombaj paralyzovaly záplavy, v regionu zemřelo už více než 1500 lidí

Povodně v Indii jsou nejhorší od roku 2005.Video: Reuters, AP

 

Reklama

Indii, Nepál a Bangladéš stále ochromují záplavy, které mají na svědomí monzunové deště. Jedním z nejvíce paralyzovaných měst je indická Bombaj.

Článek

Velká voda v jižní Asii si vyžádala více než 1500 obětí. V Indii jde o 1300 lidí, Bangladéš a Nepál hlásí každý asi 140 mrtvých. Miliony lidí musely opustit své domovy, záplavy se dotkly zhruba 20 milionů obyvatel regionu. Velká voda výrazně postihla hlavně indickou Bombaj. Vyřadila z provozu vlaky a paralyzovala velkou část města, mnoho domácností zůstalo bez elektřiny. Evakuaci obyvatel ze zatopených oblastí ztěžuje neutuchající déšť. Úřady se obávají větších škod, pokud bude hladina stále stoupat. Záplavy jsou nejhorší od roku 2005. V některých čtvrtích voda dosahuje až tří metrů.

Kvůli špatné viditelnosti a celkovým meteorologickým podmínkám je odkláněna většina letadel směřujících na bombajské letiště. Ta, která dostanou povolení přistát, mají několikahodinová zpoždění. Místní firmy před záplavami pouštěly své zaměstnance dříve domů, stejně podle deníku The Guardian postupovaly i školy.

Voda zaplavila několik nemocnic, pacienti museli být evakuováni. Lékaři se obávají propuknutí epidemie infekčních onemocnění ze znečištěné vody, kterou ještě více kontaminují odpadky ze zaplavených skládek.

Indie se s povodněmi v monzunovém období potýká každý rok. Vyžádají si zpravidla stovky obětí. V roce 2005 zemřelo pět set lidí, většinou obyvatelé chudinských slumů. Situace se však každý rok zhoršuje, možné odtokové cesty pro dešťovou vodu jsou ucpány odpadky. Podle meteorologů bude v Bombaji silně pršet nejméně dalších dvacet čtyři hodin.

Sloni pomáhají při evakuaci Video: AP

Reklama

Doporučované