Hlavní obsah

Bory budou šumět po celé EU. Brusel chce vysadit tři miliardy stromů

K dosažení ekologických cílů EU by mohla pomoci výsadba stromů.

Reklama

Evropská unie chce v rámci klimatického plánu pohltit více oxidu uhličitého. K tomu jí mají pomoci stromy, které chce rozsévat ve členských zemích, a změny v zemědělské politice. Dřevaři se obávají, co novinky přinesou.

Článek

Evropská unie ještě upřesnila jednu z částí svého nejnovějšího klimatického plánu, která by měla pomoct absorbovat ještě více skleníkových plynů z atmosféry a podporovat biologickou rozmanitost prostřednictvím lesů.

Podle agentury Bloomberg navrhuje využít společnou zemědělskou politiku k zavedení platebních režimů pro vlastníky lesů a zároveň posílit monitorování stávajících lesů, což umožní jejich vyšší ochranu. Lesy totiž tvoří přibližně dvě pětiny rozlohy kontinentu.

Evropská komise má také v plánu vysadit tři miliardy stromů, které by absorbovaly více CO2 z atmosféry.

EU má v plánu do roku 2030 zvýšit množství pohlceného oxidu uhličitého způsobem, který nabízejí lesy a travnaté plochy. Dnes podle odhadů absorbují 270 milionů CO2, Unie chce však dosáhnout 310 milionů tun ročně.

Lobbisté z dřevařského průmyslu se proti tomu brání už nyní. Obávají se, co mohou tyto restrikce znamenat pro průmysl, který zaměstnává 3,6 milionu lidí a točí se v něm 756 miliard dolarů.

Napětí se stupňovalo už poté, co Komise varovala, že rostoucí poptávka po dřevařských výrobcích hrozí vykolejením evropských cílů v oblasti klimatu, protože poškozuje důležitý rezervoár uhlíku.

Environmentální ambice mohou jít ruku v ruce s ekonomickou prosperitou. Lesy jsou plícemi naší planety a ekonomiky.
Janusz Wojciechowski, komisař EU pro zemědělství

„Environmentální ambice mohou jít ruku v ruce s ekonomickou prosperitou,“ řekl Janusz Wojciechowski, komisař EU pro zemědělství. „Lesy jsou plícemi naší planety a ekonomiky. Zajišťují živobytí ve venkovských oblastech, poskytují základní produkty pro zemědělství a životní prostředí a mají hlubokou společenskou hodnotu.“

Ve městech členských států EU a v zemědělských oblastech by měly být vysazeny tři miliardy stromů.

Ekologická lobby WWF Europe však snahu Komise o vyšší ochranu lesů uvítala. Kritizovala však její strategii za to, že neobsahuje povinný soubor monitorovacích kritérií, podle nichž by se určilo, zda je les obhospodařován udržitelným způsobem.

V poslední době jsme byli svědky opravdu velkého odporu ministrů zemědělství z mnoha členských států ke všem otázkám souvisejícím s lesy.
Sabien Leemans, vedoucí pracovník pro biologickou rozmanitost z WWF

„V poslední době jsme byli svědky opravdu velkého odporu ministrů zemědělství z mnoha členských států ke všem otázkám souvisejícím s lesy. Je to velmi vášnivá debata,“ řekl Sabien Leemans vedoucí pracovník pro biologickou rozmanitost z WWF.

Návrh je součástí snahy EU snížit do roku 2030 emise skleníkových plynů nejméně o 55 procent oproti roku 1990. Do poloviny století chce Unie dosáhnout klimatické neutrality.

Ve středu EU představila několik nových pravidel, která s touto ekologickou vizí uvádějí do souladu téměř všechna hospodářská odvětví – od energetiky po dopravu. Například do roku 2035 by měl být zakázán prodej nových aut se spalovacími motory.

Přesto řada balíčků vyvolává kontroverze – například rozšíření obchodu s emisemi na vytápění a silniční dopravu, což může nejvíce zasáhnout nejchudší vrstvy společnosti. Některé členské státy se k tomu už kriticky vyjádřily. Podle Maďarska je návrh „neudržitelný a nepřijatelný“.

Unii teď čekají náročná jednání, neboť návrhy musí schválit Evropský parlament a členské státy EU. Každá z institucí má právo navrhnout změny.

Reklama

Doporučované