Hlavní obsah

Botička na autě? V USA testují elegantnější řešení, které ji nahradí

Video: Anita Baselová

 

Reklama

Botička na autě je staré a nepraktické zařízení, proto vynálezci přišli s novým řešením Barnacle Parking, inspirovali se prý u korýšů.

Článek

Nový typ botiček pro auta za špatné parkování začali testovat v USA, konkrétně na Floridě a Pensylvánii.

Kovovou konstrukci, která zablokuje kolo, nahradila plastová deska (tzv. Barnacle Parking) vážící devět kilogramů, která se pod vysokým tlakem přisaje na čelní sklo auta. Při technologii se vynálezci podle svých slov inspirovali u svijonožců, mořských korýšů, kteří žijí přisedle na podkladu.

Řidič přes ni nevidí, a nemůže tak z místa odjet. Výhodou je, že hříšník nemusí čekat na příjezd policisty ani riskovat poškrábání disku. Sundat ji může sám, stačí přes terminál odeslat platbu a SMS zprávou mu přijde kód k odblokování. Nakonec musí zařízení do 48 hodin odevzdat na kterékoliv policejní stanici, jinak dostane pokutu.

Foto: www.youtube.com/BarnacleParkingEnforcement

A takhle to vypadá zevnitř. Na cestu řidič moc neuvidí.

Zařízení má zabudovanou GPS a původ u korýšů

Ten, kdo by chtěl systém obejít, bude mít zřejmě dost práce. Deska nejde jen tak sundat a přední sklo je s ní neprůhledné, takže není vidět na cestu. Zařízení má v sobě navíc nainstalovanou GPS, takže pokud by se chtěl řidič vyhnout placení a s autem odjet například s pomocí výhledu z bočního okénka, policie jej brzy najde.

Reklama

Související témata:

Doporučované