Hlavní obsah

Bouře Ali ve Velké Británii už má dvě oběti

Bouře Ali míří nad Anglii a Wales.Video: Zuzana Lachnitová, AP

 

Reklama

Bouře Ali nyní míří nad Anglii a Wales. Průvodní lijáky a silný vítr ale i nadále ohrožují obyvatele Skotska, Irska a Severního Irska.

Článek

Území Spojeného království, zejména Skotsko a Irsko, v noci na středu zasáhla bouře Ali, která ve Velké Británii zůstane až do konce týdne. V Irsku a Severním Irsku zemřeli v jejím důsledku už dva lidé, několik tisíc lidí je bez proudu. Největší výpadek postihl Irsko, ve kterém bouře, stejně jako ve Skotsku, i silně zkomplikovala železniční dopravu.

Britská vláda vydala varování před bouří, která nyní míří nad Anglii a Wales, občané byli upozorněni, aby se vyhýbali místům s četným výskytem stromů a aby počítali s případným zdržením, pokud se rozhodnou cestovat.

Vítr na některých místech dosahoval rychlosti až sto šedesáti čtyř kilometrů za hodinu. Způsobil vyvrácení stromů a odnesl špatně ukotvené, lehké předměty jako zahradní altánky nebo části opravovaných střech. Silné lijáky, které bouři provází, zase hrozí záplavami.

V Irsku zemřela na následky silného větru žena, v Severním Irsku pak došlo k vážnému zranění a jednomu úmrtí. První z obětí byla podle BBC padesátiletá švýcarská turistka, kterou spolu s karavanem smetl vítr z útesu, zatímco spala. Druhou obětí byl pracovník společnosti na dodávku pitné vody, na kterého spadl strom. Zraněný byl kolegou mrtvého muže.

Pracovníci železnic i elektrických společností spolu s hasiči přes noc pracovali, aby zprůchodnili železniční tratě a obnovili dodávky elektřiny do domů několika set tisíc občanů, kteří nahlásili výpadek. Podle listu The Guardian jich ve Skotku bylo více než sedmdesát tisíc, v Irsku bylo bez proudu dvě stě padesát tisíc domácností.

Reklama

Související témata:

Doporučované