Hlavní obsah

Boxer z demonstrací žlutých vest dostal rok vězení

Soud vynesl rozsudek nad boxerem z demonstrací žlutých vest.Video: Zuzana Lachnitová, Reuters

 

Reklama

Rok vězení a 18 měsíců podmínky uložil francouzský soud bývalému profesionálnímu boxerovi Christopheru Dettingerovi, který při jedné z demonstrací takzvaných žlutých vest v lednu zaútočil na policisty. Informovala o tom agentura AFP.

Článek

Francouzský soud bývalému profesionálnímu boxerovi Christopheru Dettingerovi uložil rok vězení a 18 měsíců podmínky. Soudce Dettingerovi povolil v průběhu trestu pracovat, na noc se ale bude muset vrátit do vězení, píše server Deutsche Welle. Odsouzen byl za to, že 5. ledna udeřil dva četníky na okraj protestů protivládního hnutí žlutých vest, do jednoho z nich měl podle serveru BBC kopat na zemi.

Dettinger přitom zjevně využil své hřmotné postavy i boxerské průpravy. Pařížská prokuratura pro Dettingera žádala tříletý trest vězení, z toho jeden rok s podmínkou. „Pan Dettinger se připravuje, upravuje si rukavice. Udeří, míří na hlavu. Používá vší síly. Jsou to scény neuvěřitelného násilí a musí být potrestány,“ prohlásil během procesu zástupce prokuratury.

Dettingera v Paříži zachytily kamery při potyčce s policisty na lávce Léopolda Sédara Senghora, která vede přes řeku Seinu. Sedmatřicetiletý bývalý boxer se policistům sám přihlásil po dvou dnech, přičemž uvedl, že se pouze bránil. Kromě vězení dostal Dettinger šestiměsíční zákaz vstupu do Paříže. Navíc musí vyplatit v přepočtu téměř 130 tisíc korun napadeným policistům.

V průběhu procesu Dettinger přiznal, že udělal chybu, když kopal do zasahujícího policisty. Před tím, než se vzdal policistům, zveřejnil video, ve kterém vysvětlil, že reagoval na násilí ze strany policistů, píše BBC. U soudu se ho zastala i jedna z demonstrujících. „Viděl, jak mlátí 47kilovou dívku, a viděl, jak mlátí mého nejstaršího syna. Nemohl to unést, protože viděl tolik násilí.“

Francouzi pro Dettingera uspořádali crowdfundingovou kampaň, ve které vybrali v přepočtu téměř tři miliony korun. Kampaň byla následně stažena z internetu, protože měla podporovat násilí na policistech. V kampani na podporu zraněných policistů vybrali v přepočtu více než 26 milionů korun.

Protesty hnutí žlutých vest

Dettingerovi se během jeho boxerské kariéry přezdívalo „Cikán z Massy“ podle města na okraji pařížské aglomerace. Muž vysoký přes 190 centimetrů se stal v letech 2007 a 2008 mistrem Francie ve váhové kategorii od 76 do 79 kilogramů.

Dettinger tvrdí, že se účastnil protestů příznivců hnutí žlutých vest od samého počátku v polovině listopadu. Zpočátku protestujícím vadilo plánované zdražení pohonných hmot, které francouzská vláda pod tlakem zrušila. Postupně ovšem lidé dávali na demonstracích najevo celkovou nespokojenost se svou životní situací i s reformní politikou prezidenta Emmanuela Macrona. V souvislosti s protesty bylo odsouzeno už téměř 1 800 lidí, dalších 1 200 na soud čeká.

Reklama

Související témata:

Doporučované