Hlavní obsah

Bratr zastřeleného Afroameričana v Sacramentu přerušil jednání městské rady, vyskočil na stůl a křičel

Zasedání městské rady v Sacramentu přerušily protesty kvůli nepřiměřenému zásahu policie. Video: Johana Trešlová, AP

 

Reklama

Bratr zavražděného Stephona Clarka přerušil zasedání městské rady v kalifornském Sacramentu. Dvaadvacetiletého neozbrojeného Afroameričana zabili policisté kvůli podezření, že na ně mířil střelnou zbraní.

Článek

Protesty v americkém Sacramentu přerušily zasedání městské rady. Před více než týdnem zde policisté zabili dvaadvacetiletého Afroameričana Stephona Clarka. Ten zemřel na dvorku svojí babičky poté, co na něj strážníci vypálili dvacet ran. Byli přesvědčeni, že na ně míří střelnou zbraní, jejich podezření se však nepotvrdilo. Clark u sebe žádnou zbraň neměl.

Podle demonstrantů, kteří se kvůli incidentu sešli, selhal starosta města i policie. Protestující opakovaně zablokovali vstup do místní basketbalové arény. Musel být proto přeložen i zápas NBA. Aktivisté požadují, aby policie i městští představitelé převzali za incident zodpovědnost. V pondělí se k vyšetřování připojil i kalifornský nejvyšší státní zástupce. „Vzhledem k tomu, že jsou zde tak vyhraněné emoce, považuji za nejlepší, aby byl součástí nezávislého vyšetřování nejvyšší státní zástupce,” řekl sacramentský policejní ředitel Daniel Hahn.

Bratr zabitého mladíka vtrhl na zasedání městské rady za pokřiku „Stephon Clark! Stephon Clark!”. Vzápětí se k němu přidali i ostatní demonstranti. Ti pak skandovali jméno zemřelého několik minut. Stevante Clark pak řekl: „Starosta i město Sacramento selhali.” Upozorňoval tak na vysokou míru kriminality, chudobu i vysoké nájmy. „Naše město se nachází v kritickém bodě a věřím, že toto vyšetřování pomůže obnovit důvěru v policejní složky,” řekl policejní ředitel.

Při incidentu policisté na místo dorazili kvůli oznámení, že se v oblasti pohybuje muž, který rozbíjí skla aut. Video z kamery, kterou měli zasahující strážníci na těle, ukazuje, že policisté se po střelbě nesnažili poskytnout Clarkovi první pomoc. Místo toho čekali, až na místo dorazí další jednotky.

Reklama

Doporučované