Hlavní obsah

Bratři se osm let skrývali ve vlastním domě. Příběh se stal prokletím rodiny

Záhady Josefa Klímy: Bratři dezertovali z vojny. Ve vlastním domě byli na útěku osm let.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Neuvěřitelný příběh bratrů Kazarových, kteří se jako vojenští zběhové vydrželi osm let skrývat doma ve sklepě, dostává nový pohled. Šumavské drama vyvrcholilo pokusem o dvojnásobnou vraždu v roce 1962.

Článek

Po odvysílání naší reportáže v září tohoto roku se nám přihlásil třetí z bratrů Jan Kazar, mladší sourozenec obou zběhů. Starý příběh podle něj stále funguje jako rodinné prokletí. „Příběh mi zasáhl do života hodně. Každou chvilku jsem byl nežádoucí, takže jsem musel opustit jak Kvildu, tak Hutě, musel jsem se často stěhovat,“ tvrdí Jan Kazar.

Příběh domu v obci Nové Hutě nedaleko Kvildy je podle Jana Kazara plný ještě větších absurdit, než se dosud vědělo. O uprchlících věděli nejen sousedé, ale i příslušníci ozbrojených složek. Mladší z obou uprchlíků, Ondřej, navíc po celých osm let opravoval v místním statku stroje. Nikdo jiný to neuměl. Místnímu příslušníkovi SNB to nebylo divné. Proč také. Dokonce si u Kazarových nechal opravit rozhlasový přijímač.

Mladší z obou bratrů byl ženatý. Jeho manželka za dobu ukrývání navíc porodila celkem pět dětí. Jako otce do matriky vždy uváděla uprchlého manžela. Nikomu to nepřišlo divné. Přestože si Kazarových nikdo nevšímal, rodina žila v neustálém stresu.

Dům měl zatemněná okna, kolem běhal zlý pes. Uprchlíci si navzájem trhali kleštěmi bolavé zuby. Když se někdo blížil, schovávali se ve sklepě. Nejhorší chvíle přišla v okamžiku, kdy byla vyhlášena amnestie a v rodině vypukl spor o to, zda se mají oba bratři přihlásit úřadům. Starší Pavel tehdy proti mladšímu Janovi vytáhl zbraň.

„Vyhrožoval mi, musel jsem vyskočit oknem ven, on na mě vzal samopal. Místo toho, abych utekl, tak se mi ho podařilo vytrhnout,“ vzpomíná dnes na děsivou scénu mladší z bratrů.

O podivném útěku domů, o životě v neustálém stresu, kdo ve skutečnosti ukončil rodinné drama, který film se příběhem inspiroval, ale i o tom, kam až sahá rodinné trauma. Dozvíte se v úvodním videu.

Reportáž je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, který vysílá Televize Seznam v premiéře každý čtvrtek od 20:00. Archiv pořadu najdete zde.

Reklama

Doporučované