Hlavní obsah

Brazílie má první stálou expozici věnovanou holokaustu. 79 let od křišťálové noci

Brazilské muzeum otevírá expozici věnovanou holokaustuVideo: AP

 

Reklama

První stálá expozice obětem holokaustu v Brazílii se o víkendu otevřela veřejnosti. Je součástí židovského muzea v Sao Paulu.

Článek

Návštěvníci muzea si od víkendu mohou prohlédnout výstavu věnovanou tématu holokaustu. Vedle repliky nápisu „Arbeit macht frei“ (práce osvobozuje), který byl umístěn nad vstupem do koncentračního tábora v Osvětimi, jsou k vidění například propagandistické plakáty či jiné předměty ilustrující dobu pořádání pogromů na Židy.

Otevření muzea přichází 79 let po takzvané křišťálové noci, při které byli Židé v nacistickém Německu zabíjeni nebo posíláni do koncentračních táborů.

Slavnostní otevření proběhlo už dříve v týdnu. „Tato výstava zachycuje celou historii holokaustu a učí o ní ty, kteří toho o ní mnoho nevědí. Naneštěstí v Brazílii se toto téma příliš neprobírá, takže díky výstavě se návštěvníci mohou dozvědět, co přesně se stalo,“ vysvětluje Marcio Pitliuk, jeden z návštěvníků výstavy.

To, že se stálá expozice otevírá v brazilském Sao Paulu, není náhoda. Žije zde zhruba polovina ze 120 tisíc Židů, jejichž domovem je právě Brazílie.

„Je to víc než jen památník. Je to nástroj proměny. Odraz toho, s čím se dnes setkáváme ve světě - nenávisti, netolerance a rasismu,“ komentoval otevření výstavy její kurátor Luiz Rampazzo.

Rozhovor reportéra Filipa Horkého s občanským aktivistou Michalem Dzurkou o xenofobii a rasismu.Video: Lukáš Marek

Reklama

Doporučované