Hlavní obsah

Brazilský guvernér přiznal uplácení kvůli pořadatelství olympijských her

Bývalý brazilský guvernér přiznal předání úplatku kvůli LOH 2016.Video: Zuzana Lachnitová, AP, Reuters

 

Reklama

Bývalý guvernér Rio de Janeira u soudu přiznal, že koupil hlasy členů Mezinárodního olympijského výboru před konáním letních olympijských her v roce 2016.

Článek

Bývalý guvernér brazilského Rio de Janeira při výpovědi u soudu přiznal, že dal úplatek ve výši okolo dvou milionu dolarů, aby Rio v roce 2016 vyhrálo soutěž o hoštění letních olympijských her.

Sergio Cabral, který je odsouzený na téměř dvě stě let vězení za uplácení a praní špinavých peněz, měl peníze předat bývalému prezidentovi mezinárodní atletické federace Lamine Diackovi, jenž za ně měl koupit původně šest hlasů, kterých po navýšení původní částky 1,5 milionu dolarů o pět set tisíc dolarů bylo nakonec devět.

Bývalý guvernér dále uvedl, že pět set tisíc dolarů předal Diackovu synovi Papemu, který je nyní spolu s otcem stíhán ve Francii, kde čelí obvinění z braní úplatků a praní špinavých peněz v rámci mezinárodních atletických soutěží. Podle Cabrala bývalý brazilský prezident Luis Ignacio Lula da Silva do předávání úplatků zapletený přímo nebyl, ale věděl o nich.

„Řekl jsem mu: Pane prezidente, musím vám říct, že mě můj strach z postupu do prvního kola donutil k tomu, abych udělal jisté politické rozhodnutí. Nechtěl jsem vám nic říkat, bylo to moje vyjednávání,“ řekl Cabral u soudu.

Výzvu k poslání úplatku měl Cabral dostat v srpnu roku 2009 od vedoucího brazilské olympijské komise Artura Nuzmana, kterého brazilská policie kvůli úplatkům stíhá už od října roku 2017.

„Nuzman ke mně přišel, a řekl mi: Sérgio, chci ti říct, že prezident IAAF Lamine Diack je osobou, krterá je nakloněna nevhodným výhodám. Může nám zajistit 5 nebo 6 hlasů, výměnou za ně chce 1,5 milionu dolarů,” vypověděl před soudní komisí Cabral.

Nuzmanův právník João Neto médiím řekl, že „Cabral čelí 200 letům vězení, řekne spoustu věcí, ale pro žádné z nich nemá důkaz”. Neto následně pokračoval tím, že i kdyby Cabral důkazy měl, tak „korporátní korupce není v Brazílii trestná“, uvedla agentura AP.

Kontakt na Diackovi měl Cabral dle své výpovědi získat od budoucího generálního ředitele operací na OH v Riu 2016 Leonarda Grynera, který byl brazilskou policií kvůli korupci zatčen v roce 2017, ale následně propuštěn.

Cabral byl guvernérem Ria v letech 2003 až 2010, za korupci ho zadrželi v listopadu roku 2016. Při výpovědi, která má za cíl snížení doživotního trestu pro něj i pro manželku Adrianu Ancelmo, také uvedl, že hlasy pro Rio koupil „pouze v prvním kole hlasování, poté už žádné další hlasy koupené nebyly“.

Rio vyřadilo ze hry jako první americké Chicago, následovalo japonské Tokio a jako poslední porazilo španělský Madrid v počtu 66 ku 32 hlasů.

Reklama

Doporučované