Hlavní obsah

Brexit v praxi: zdravotní sestry z EU ztratily zájem o práci v Británii. Hlásí se jich pouhé desítky

Británie zažívá odliv pracujících ze zemí EU. Příkladem jsou zdravotní sestry.

 

Reklama

Referendum o brexitu způsobilo rapidní propad zájmu Evropanů o práci ve Velké Británii. Vážné krizi tak může do pár let čelit například zdravotnictví. Řeší kritický nedostatek zdravotních sester. A bude hůř.

Článek

Počet zdravotních sester z Evropské unie, které se zaregistrovaly k práci ve Velké Británii, klesl o 96 %. Měsíční statistika ukazuje, že k červenci minulého roku zájem o práci zdravotní sestry projevilo 1 304 osob z EU. Stejná statistika zaznamenala k dubnu letošního roku velký propad. Zaregistrovalo se pouhých 46 zájemkyň.

Kritici referenda o brexitu vidí důvod jasně. Za odliv pracujících ze zemí EU může právě plebiscit. Čísla dokazující propad zájmu o práci ve zdravotnictví by tak pro politiky mohla znamenat jisté varování.

Přitom nábor a udržení zdravotních sester je jedním z největších úkolů zdravotní a sociální péče v zemi. „Bez sester z EU bude mnohem těžší zajistit bezpečnou péči o pacienty. Je jasné, že je nutné přijmout opatření, která by vyrovnala případné další ztráty,” varuje Anita Charlesworthová, ředitelka výzkumu a ekonomiky ze zdravotní nadace, která se věnuje zlepšování zdravotní péče ve Velké Británii.

Podle anglického serveru Independent podalo po odhlasování brexitu výpověď na 2 700 sester. Podle odhadů v zemi aktuálně chybí na 30 tisíc zdravotních sester. Do šesti let by se toto číslo mohlo zvýšit až na 42 tisíc.

Reklama

Doporučované