Hlavní obsah

Brigáda za mořem: Do konce týdne se rozhodne, zda studenti vycestují

Ilustrační fotografie.

Reklama

S postupným uvolňováním opatření a otevíráním hranic studentům svitla naděje. Čekání se jim vyplatilo – v rámci programu work and travel do USA nejspíš odjedou. Za oceánem je o jejich práci zájem.

Článek

Kromě dovolených u moře jsou oblíbeným způsobem, jak trávit léto, také work and travel programy, kterých využívají hlavně studenti vysokých a vyšších odborných škol. Kromě toho, že si mohou přivydělat a poznávat cizí země, mají také příležitost zdokonalit se v cizím jazyce. „Klienti stále vyčkávají a jsou rozhodnutí vycestovat. Naše partnerské organizace jim garantují práci a tvrdí, že se program work and travel uskuteční,“ řekl Seznam Zprávám šéf divize pracovních a studijních pobytů Student Agency Peter Janičina.

Zatím ale není jisté, kdy studenti budou moci odcestovat. „Americké firmy volají po tom, aby k nim naši studenti mohli jet pracovat. Teď jde o to, aby jim byl umožněn vstup do země a aby se jim cesta vůbec vyplatila, protože nemá cenu tam letět jen na měsíc,“ říká Lucie Straková z mezinárodní agentury Camp Leaders. Jak dodává, záleží také na otevření americké ambasády, aby mohli studenti dostat víza.

Podle Janičiny ze Student Agency rozhodne o work and travel programech příštích sedm dnů. „Americká strana musí nejpozději do konce týdne sdělit, za jakých podmínek mohou studenti vycestovat. Pokud má pro ně být program plně přínosný, musí vycestovat v polovině července,“ potvrzuje.

Řada lidí cestu stornovala

Za prací do zahraničí letos odjede méně studentů, než se jich původně přihlásilo. „Od března asi 40 procent klientů program stornovalo, hlavně kvůli posunutí zkouškového období nebo ze strachu,“ říká Janičina.

Problém s odhlašováním zájezdů řeší také Camp Leaders. „80 procent lidí si program překládá na příští rok právě kvůli nejistotě. Studenti program nechtějí rušit, protože jim jde o zkušenosti. Zbytek doufá, že za prací odletí, nebo cestu stornují, protože mají na příští rok jiné plány nebo končí se školou a nesplňovali by podmínky programu,“ dodává Straková.

Většina agentur své programy od příštího roku zdraží, aby mohly vykrýt letošní finanční ztráty. Studenti, kteří si program přesunuli na rok 2021, však budou mít výhodnější podmínky, protože pojedou za letošní nižší cenu.

Na zprostředkovatelské agentury už finanční ztráty dopadají. Například společnost Camp Leaders musela uzavřít pobočku v České republice. „Množství studentů, kteří letos odjedou, provoz pobočky nezaplatí. Finančně by se její provoz nevyplatil, proto se vše přesunulo do pobočky na Slovensko,“ uvedla Straková.

Reklama

Doporučované