Hlavní obsah

Brit přiletěl do Prahy svědčit v kauze daňového podvodu. Za dveřmi ho zatkla policie

Foto: Seznam.cz, Seznam Zprávy

Brit byl obviněn kvůli obchodům firmy, v níž pracoval, s Pražskou plynárenskou.

Reklama

Seznam získal podrobnosti z obvinění muže, který čelí stíhání v kauze obchodů s plynem s Pražskou plynárenskou.

Článek

Během dvaceti let si Lakhbir Singh Sandhu podle svého životopisu vybudoval pověst známého evropského obchodníka s plynem. Dvaačtyřicetiletý Brit uvádí, že pracoval třeba pro britskou pobočku společnosti RWE anebo pro firmu Vitol, která v oboru patří k největším firmám v Evropě.

Letos na začátku ledna ale v kariéře popsané v životopisu přišel zvrat.

Lakhbir Singh Sandhu přiletěl z Velké Británie na pozvání Pražské plynárenské a Specializovaného finančního úřadu, aby jako svědek popsal své působení ve firmě B&A Capital Trading, pro kterou pracoval jako obchodník s plynem. Avšak zpět do Británie se už obchodník nevrátil.

Poté, co podal svědectví, ho policisté zadrželi a obvinili ho, že se podílel na krácení daně převyšující částku 200 milionů korun. Do současné doby je Lakhbir Singh Sandhu v Česku ve vazbě.

Jde o případ, na který upozornil Seznam. Právě firmě B&A Capital Trading společnost Pražská plynárenská, stoprocentně vlastněná hlavním městem, zaplatila v roce 2015 téměř miliardu korun za dodávku plynu přes německou burzu.

Jenže dodavatelé B&A Capital Trading poté mimo jiné neodvedli daň. A peníze, které firmě Pražská plynárenská vyplatila, byly podle Specializovaného finančního úřadu vyvedeny do zahraničí a poté vybrány v Rumunsku, Turecku nebo na Kypru.

Lakhbir Singh Sandhu přes svého obhájce uvedl, že se cítí nevinen.

„Na žádné trestné činnosti jsem se nepodílel. Jen jsem řešil koupi plynu. Nic jiného jsem nedělal,“ vzkázal.

O co jde v kauze Pražské plynárenské. Video: Lukáš Sál

Okolnosti, za jakých byl Sandhu v lednu policisty zadržen, nejsou zcela jasné.

Sandhův advokát uvedl, že na obchodníkově cestě do Prahy se se souhlasem Specializovaného finančního úřadu finančně podílela Pražská plynárenská.

Mluvčí Specializovaného finanční úřadu Ludmila Klimešová to však s odkazem na to, že je vázána mlčenlivostí, odmítla komentovat.

Víc neuvedl ani mluvčí Pražské plynárenské Miroslav Vránek, který říká, že nemá o tom, že by se městská firma na cestě Sandhua do Prahy podílela, informace.

„Obecně – vzhledem k tomu, že vyšetřování stále probíhá, nemám ani k informacím z jeho průběhu přístup,“ uvedl Vránek.

B&A Capital Trading je dnes v likvidaci. Pracovali v ní tři lidé. Vedle Sandhua ještě jeden obchodník s plynem a pak Američan Shavez Ijaz Awan, který byl jejím ředitelem.

Awan měl jako šéf roli nejdůležitější. Byl také podle Specializovaného finančního úřadu jediný, kdo měl dispoziční práva k bankovnímu účtu B&A Capital Trading. I on už v této kauze po obvinění Sandhua vypovídal. Výslech se uskutečnil letos v dubnu v rámci mezinárodní spolupráce s americkou FBI.

Firma B&A Capital Trading při nákupech plynu pro Pražskou plynárenskou vystavovala faktury, na kterých byl elektronický podpis Sandhua. Awan, který obviněn z ničeho nebyl, během výslechu řekl, že právě on měl na starosti veškeré platební transakce. A také potvrdil, že se Sandhu staral jen o nákup plynu.

Specializovaný finanční úřad přitom zjistil, že peníze, které Pražská plynárenská začala v roce 2015 firmě B&A Capital Trading za dodávku plynu platit, byly obratem odesílány na účty dalších společností.

Kde skončily peníze?

Podle dokumentů z vyšetřování nakonec celý tok peněz skončil na účtech několika firem v zahraničí. A podle zjištění finančních kontrolorů šlo o organizovanou skupinu.

„Zmapované toky peněz lze vysledovat na zahraniční účty v Polské republice, Černé Hoře, na Kypru, v Turecku a Rumunsku. Což odpovídá tomu, že bylo finanční prostředky získané podvodnou činností nutné vyvést ven mimo tuzemsko a působnost tuzemských orgánů,“ zjistil Specializovaný finanční úřad.

B&A Capital Trading byla před tím, než začala obchodovat s Pražskou plynárenskou, neznámou firmou. Seznam už popsal, že ji pražské městské společnosti doporučila brokerská firma 42 Financial Services, ve které působil mezi roky 2008 až 2014 (tedy před tím, než se odehrály vyšetřované obchody) bývalý slovenský prezident Andrej Kiska, jenž zde byl také akcionářem.

Reklama

Doporučované