Hlavní obsah

Vyšetřují obří daňové podvody v pražské městské firmě. Jde o případ z doby, kdy Prahu řídilo ANO

Obchody pražské městské firmy vyšetřuje policie.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Vedení městské firmy – Pražské plynárenské – podle finančního úřadu mělo vědět, že se účastní podvodu na DPH. Hlavní aktér skončil ve vazbě.

Článek

Policie prověřuje stamilionové obchody společnosti Pražská plynárenská – firmy, kterou stoprocentně vlastní hlavní město.

Zajímá se o to, jak vedení této společnosti nakupovalo plyn přes německou burzu. Kauzu detailně zpracoval Specializovaný finační úřad, který uvádí, že šlo o práci organizované skupiny a šlo o rozsáhlé podvody s DPH.

Policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu už obvinili jednoho z lidí, kteří jsou v případu vyšetřováni.

„V současné době je ve výkonu vazby pro zvlášť závažný zločin krácení daně, poplatku a podobné povinné platby a pro zločin legalizace výnosů z trestné činnosti,“ uvedl pro Seznam žalobce Ondřej Trčka z pražského vrchního státního zastupitelství.

Trčka doplnil, že škodu v tomto případě vyšetřovatelé vyčíslili na více než 204 milionů korun. Mluvčí Specializovaného finančního úřadu Lukáš Šimr řekl, že jsou vázáni mlčenlivostí, a tak nemohou kauzu komentovat.

Bez milionových odměn pro straníky to neumíme, zjistilo hnutí ANO.Video: Sabina Slonková, Seznam Zprávy

Seznam však zjistil, že policisté konkrétně prověřují obchody Pražské plynárenské s firmou B&A Capital Trading, které se uskutečnily mezi dubnem až říjnem 2015.

Tedy v éře, kdy Pražskou plynárenskou vedl současný ředitel Pavel Janeček. Město, které firmu ovládá, řídil po volbách 2014 tým primátorky Adriany Krnáčové z hnutí ANO, jež vládlo společně s ČSSD a Trojkoalicí.

V dozorčí radě Pražské plynárenské tehdy seděli zástupci bývalé koalice – za hnutí ANO Michal Hašek, Martin Kopecký a Marcela Plesníková, Štepán Stupčuk za ČSSD nebo Martin Čáslavka za Trojkoalici.

Bývalá primátorka Adriana Krnáčová Seznamu řekla, že o případu vůbec nic neví.

Dveře k velkému obchodu

Ve zmíněném období Pražská plynárenská zaplatila společnosti B&A Capital Trading za plyn přes 970 milionů korun.

Firma B&A Capital Trading vznikla v říjnu 2014 a jen několik týdnů poté se jí začaly otevírat dveře k velkému obchodu. Tehdy neznámou firmu, jejímž jednatelem je Shavez Ijaz Awan, který uvádí trvalé bydliště v New Yorku, doporučila pražské firmě brokerská společnost, s níž spolupracuje.

Jednatel Awan se pak setkal přímo s manažerem Pražské plynárenské. V dubnu 2015 podle policejního vyšetřování představenstvo Pražské plynárské pověřilo ředitele Janečka a dalšího tehdejšího člena předstastavenstva Aloise Těšitele, aby podepsali s B&A Capital Trading smlouvy.

Specializovaný finanční úřad při vyšetřování dospěl ke zjištění, že B&A Capital Trading si Pražská plynárenská – ač šlo o neznámou firmu – dostatečně neprověřila.

Dále kontroloři uvedli, že společnost B&A Capital Trading nebyla vůbec na německé burze registrována. Takže i když jí Pražská plynárenská zaplatila téměř miliardu korun, plyn do Prahy dodávala mateřská společnost B&A Capital Limited, která sídlí ve Velké Británii.

Bez licence

Nešlo přitom o jedinou pochybnost. Pražská plynárenská sama finačnímu úřadu přiznala, že firma B&A Capital Trading neměla od Energetického regulačního úřadu ani licenci na obchod s energiemi.

Specializovaný finanční úřad také zjistil podvody s DPH. V době, kdy jí Pražská plynárenská platila stamiliony, posílala firma B&A Capital Trading peníze na účty dalších společností. Ty sídlily většinou na virtuálních adresách, kde jsou běžně přihlášeny desítky nebo stovky dalších společností. Neplatily daně a s finančním úřadem nekomunikovaly.

„Z popsaných skutečností vyplývá, že se jedná o organizovanou skupinu, kdy v rámci účelově vytvořených řetězců firem lze konstatovat podvod na DPH. Pražská plynárenská získala neoprávněný nárok na odpočet z předmětných plnění, čímž došlo ke zneužití systému daně z přidané hodnoty,“ napsal Specializovaný finanční úřad.

Pražský primátor upoutal pozornost celou řadou kroků.Video: Seznam Zprávy

Peníze, které Pražská plynárenská poslala na účet B&A Capital Trading, nakonec podle zjištění kontrolorů skončily na účtech v několika zemích.

„Zmapované toky peněz lze vysledovat na zahraniční účty v Polské republice, Černé Hoře, na Kypru, v Turecké republice a Rumusku. Což odpovídá tomu, že bylo finanční prostředky získané podvodnou činností nutné vyvést ven mimo tuzemsko a působnost tuzemských orgánů,“ uvedl Specializovaný finanční úřad.

Mluvčí Pražské plynárenské Miroslav Vránek uvedl, že společnost figuruje v tomto případě jako poškozená. Kvůli vyšetřování kauzy se k ní ale podle svých slov více nemůže firma vyjadřovat.

Podle Specializovaného finančního úřadu Pražská plynárenská měla dostatek indicií, aby vše sama odhalila. „Mohla či měla vědět, že se účastní podvodu na DPH,“ uzavřeli kontroloři.

Reklama

Doporučované