Hlavní obsah

Británie bez kriketu, do Mekky jen omezeně. Pandemie ve světě trvá

Foto: Profimedia.cz

Na světě se podle Univerzity Johnse Hopkinse koronavirem nakazilo více než 9 milionů lidí.

Reklama

Pandemie covid-19 stále pokračuje. Celkové tempo se stále zrychluje. Přečtěte si průřez světových koronavirových událostí.

Článek

Co byste měli vědět

- Na celém světě se od počátku pandemie nakazilo koronavirem 9 milionů lidí, nejméně 470 tisíc lidí covidu-19 podlehlo, podle údajů Univerzity Johnse Hopkinse.

- Přestože se po videosummitu Evropská komise s Čínou na mnohém neshodla, v budoucnu možná budou obě strany spolufinancovat vývoj vakcíny.

Velká Británie

V Británii stále trvají jedny z nejpřísnějších karanténních opatření v Evropě. To se ale změní od 4. července. Mají se otevřít restaurace, bary, muzea nebo kadeřnictví. Zástupci lékařů, odborů a charit však varují před unáhleným otevíráním a doporučují stále dvoumetrový rozestup. Doporučení k rozestupu, avšak pouze metrovému, vydal v úterním prohlášení i premiér Boris Johnson, oznámil také, že se prozatím Britům zakazuje hrát kriket.

Slovinsko

Podle rakouského Kurieru uvažuje Slovinsko dokonce až o uzavření hranic se sousedním Chorvatskem. Vládu totiž znepokojují zvyšující se počty případů nákazy. Podle slov slovinského ministra zdravotnictví jde především o případy, které pocházejí z Chorvatska. Ve slovinské televizi POP TV řekl, že „jakmile se počet případů pocházejících z Chorvatska zvýší, bude zavedena povinná karanténa pro ty, kteří se vrátí ze země zpět“.

Německo

Německý okres Gütersloh a jeho obyvatelé jsou od úterý v karanténě. Kvůli novému koronavirovému ohnisku v tamních jatkách se uzavřely školy, kina, bazény nebo sportoviště. „Je to opatření přijaté z důvodu opatrnosti. Zrušíme ho tak rychle, jak jen to bude možné,“ řekl podle ČTK ministerský předseda spolkové země Severní Porýní-Vestfálsko Armin Laschet.

Největší německá jatka kvůli rychle se šířícímu viru musela poslat do karantény sedm tisíc zaměstnanců a členy jejich rodin. Celý okres, který se teď kvůli epicentru uzavřel, čítá téměř 400 tisíc obyvatel.

Rusko

Nejrozlehlejší země světa s asi 146 miliony obyvatel oznamuje denně více než 7 tisíc nových případů nákazy koronavirem. Celkově se v Rusku infikovalo téměř 600 tisíc lidí, nemoci podlehlo více než 8 tisíc pacientů.

Portugalsko

Epidemie koronaviru těžce dopadla i na portugalskou metropoli Lisabon. Ta eviduje až 85 % nových portugalských infekcí. Místní vláda proto v regionu hlavního města od úterý obnovila některá nedávno zrušená opatření proti koronaviru, například omezila otevírací doby kaváren a obchodů, které budou muset zavírat v osm večer. Zakázaná nově budou setkání více než deseti lidí. Ve zbytku země se mohou setkat skupiny do 20 lidí.

Saúdská Arábie

Saúdská Arábie pro letošní rok omezí možnost poutě do Mekky ze zahraničí. Tzv. hadždž, který by měl alespoň jednou za život vykonat každý muslim, letos bude moct vykonat nanejvýš tisíc občanů Saúdské Arábie. Za normálních okolností hadždž podle webu Al Jazeera každoročně podstoupí více než dva miliony lidí z celého světa.

Spojené státy americké

Přestože Spojené státy stále platí za koronavirem nejpostiženější zemi na světě, i tam dochází k uvolňování. V New Yorku, kde bylo dlouhé týdny světové epicentrum nákazy, se otevírají kancelářské budovy, zahrádky restaurací nebo kadeřnictví.

Polovina států ale stále hlásí zvyšování denních nárůstů případů. Nejhůře jsou na tom Florida, Texas nebo Georgia. Kalifornský guvernér Gavin Newsom oznámil, že bude ve státě povinné nosit roušku. Po celých Spojených státech se vede velký spor mezi zastánci nošení roušek a jejich odpůrci. V Orange County se kvůli tomu dokonce sešli demonstranti.

Administrativa amerického prezidenta Donalda Trumpa zase oznámila, že dočasně pozastavuje možnost pracovních víz pro cizince mimo Spojené státy. S tím nesouhlasí spoustu majitelů byznysů, kteří jsou na zahraničních pracujících s určitou expertizou závislí. Jedná se obzvlášť o technologické nadnárodní společnosti jako Twitter, Google nebo Amazon. Trumpova kancelář chce ale uvolněná místa, kterých může být i více než 500 tisíc, nabídnout Američanům.

Reklama

Doporučované