Hlavní obsah

Británie má další zbraň proti covidu-19. Schválila oxfordskou vakcínu

Foto: Profimedia.cz

Britský premiér Boris Johnson.

Reklama

aktualizováno •

Ve Velké Británii schválili k užití vakcínu vyvinutou na Oxfordské univerzitě ve spolupráci se společností AstraZeneca. Tato vakcína se stane součástí vůbec největší očkovací kampaně v zemi.

Článek

Britský ministr zdravotnictví Matt Hancock řekl médiím, že chtějí tzv. oxfordskou vakcínou začít očkovat 4. ledna. „A v prvních týdnech nového roku budeme očkování zintenzivňovat,“ řekl ministr.

Od společnosti AstraZeneca Velká Británie zatím objednala 100 milionů dávek vakcíny, to by mělo stačit pro 50 milionů lidí. Čekalo se na schválení místními zdravotnickými úřady.

Vývoj koronavirové pandemie u nás i ve světě sledujeme online:

Na britských ostrovech se jedná už o druhý typ vakcíny, která byla schválena. Jako první byla povolena vakcína společnosti Pfizer/BioNTech, která je díky koordinované evropské distribuci „v provozu“ ve všech členských státech EU. Británie, která už v evropské sedmadvacítce oficiálně není, si vyjednala přednostní nákup vakcíny, ale za vyšší cenu.

Britové tak od ledna budou očkovat pomocí dvou typů vakcíny. Oxfordská vakcína navíc Brity přijde daleko levněji a bude snazší pro masovou distribuci po celých ostrovech.

Vakcínu Oxford–AstraZeneca začali vyvíjet v prvních měsících tohoto roku, jakmile se vir začal šířit prakticky do všech zemí světa. Od té doby se její účinnost ověřila na tisících lidech. Pro plošné šíření a distribuci této vakcíny je především výhodné, že se může skladovat v běžných chladicích boxech, a ne ve specializovaných mrazácích při minus 70 stupních, jako je to u vakcíny Pfizer/BioNTech.

Zhoršující se situace

Ve Velké Británii po vánočních svátcích rapidně stoupá počet nakažených. Především kvůli nové mutaci koronaviru, kterou Britové identifikovali ještě před Vánoci hlavně v jižní Anglii. Mutace viru se totiž šíří daleko rychleji než původní verze koronaviru. Není ale prokázáno, že by se chovala agresivněji.

Počty nakažených však strmě stoupají. Na sociálních sítích se objevily fotografie z několika míst v Londýně, na kterých sanitky v dlouhých řadách čekají na vyložení pacientů.

Ministr Hancock oznámil, že bude chtít rozšířit lockdownová opatření v zemi. „Detaily budeme řešit ve středu odpoledne ve sněmovně,“ okomentoval prozatím ministr zdravotnictví situaci.

Reklama

Doporučované