Hlavní obsah

Británie má za sebou poslední debatu. Využil Corbyn šanci proti Johnsonovi?

Foto: Profimedia.cz

Jeremy Corbyn a Boris Johnson během poslední předvolební debaty.

Reklama

Závěrečné zúčtování aneb Poslední šance Jeremyho Corbyna pozměnit výsledky předvolebních průzkumů a kurzy sázkových kanceláří, které fandí spíše Borisi Johnsonovi. Páteční debata mohla oběma kandidátům získat nerozhodnuté voliče a přiblížit se postu příštího předsedy vlády. Jeremy Corbyn a Boris Johnson ve večerním programu BBC odpovídali na dotazy z publika proporčně složeného z podporovatelů jednotlivých stran.

Článek

Už před debatou bylo jasné, jaká témata budou večeru kralovat. Brexit, zdravotnictví, bezpečnost, vzrůstající rasismus a antisemitismus a budoucnost pobrexitové britské ekonomiky.

Předvolební průzkumy před debatou fandily Johnsonovi a jeho konzervativní straně. Jeremy Corbyn měl jedinečnou šanci poukázat na pochybnou budoucnost, kterou pobrexitové vládnutí Johnsona může přinést. O to se i pokusil, za soustavného Johnsonova poukazování na fakt, že Corbyn nemůže dovést brexit ke zdárnému konci, když sám neví jak.

Fantastické dohody

„Jak chcete docílit ukončení nejistot okolo brexitu, když sami nevíte, co chcete? Je selháním vedení nezaujmout žádný postoj k největšímu problému této země,“ obrátil se Johson na Corbyna, jenž naopak poukazoval na mezery, které obsahují „zkreslující“ plány Johnsona. „Johnson tvrdí, že po jeho dohodě nebudou následovat žádná omezení. My ale víme, že tu omezení jsou,“ vrátil mu Corbyn. O tom se Johnson stejně jako v minulosti vyjádřil jako o nesmyslu a svůj plán na dohodu označil jako „fantastický“.

Jeho „fantastická“ dohoda o odstoupení Británie z EU má lidem zaručit „důvěru v budoucnost a dostatek času na vybudování partnerství v rámci volného trhu“. A neméně „fantastickou“ dohodu potom Johnson slíbil i ve vztahu ke Spojeným státům.

Více zdravotních sester, méně poplatků

Další otázky z davu mířily na budoucnost britského zdravotnictví. Jako klíčový se jevil problém pravděpodobného úbytku zdravotních sester. „Čtyřicet nových nemocnic po celé zemi a nábor 31 tisíc zdravotních sester“ v případě vítězství konzervativců přislíbil Johnson. Čísla mu ale Corbyn „podkopal“ jako „nepodložená seriózními plány“. Labouristé slibují veřejné zdravotnictví, ve kterém by nefungovala „konzervativní politika“ – placení vysokých částek za americká léčiva. „To je to, co podporují právě konzervativci,“ vysvětlil Corbyn a Johnson nečekal dlouho s protiútokem.

Labouristé by se podle něj nejraději vrátili do 40. let. „Nikdy bychom se nezaprodali,“ řekl a dodal, že stojí o zdravotnictví dostupné pro všechny. „Je naprosto nepochopitelné, že máme systém, ve kterém se snažíme získat více zdravotních sester a personálu do zdravotnictví, a zároveň požadovat, aby veřejný sektor pracoval jen čtyři dny v týdnu,“ začal Johnson a narazil tak na snahu labouristů zkrátit pracovní týden.

Socialismus s britskými rysy?

Má být budoucnost Británie kapitalistická, nebo socialistická? zněla další z otázek. Vize obou kandidátů byly opět odlišné, Johnson zpropagoval kapitalismus ve svobodném trhu, Corbyn zase demokratický socialismus, ve kterém by bylo snadnější vypořádat se s nerovností. „Socialismus prováděný demokratickým způsobem u nás, ve Skandinávii a dalších zemích zvýšil životní úroveň těch nejchudších. Byla to poválečná labouristická vláda, která povznesla ty nejchudší. Naše labouristická vláda udělá totéž znovu,“ slíbil Corbyn.

Ulhaní politici budou klečet

V souvislosti s nedávným teroristickým útokem na London Bridge došlo i na otázku vzrůstajícího antisemitismu a rasismu. Jeremy Corbyn obvinil Johnsona z „rasistických poznámek“ poté, co se dostali k tématu islamofobie a antisemitismu ve svých stranách. Johnson poukazoval na „selhání vedení“ ve vyřizování antisemitských problémů v Labouristické straně.

„V naší společnosti existují problémy s islamofobií. Já nikdy neužívám rasistickou rétoriku v jakékoli formě, abych popsal kohokoli na tomto světě nebo v naší společnosti,“ hájil se Corbyn a z rasistické rétoriky obvinil svého oponenta. „Spíš si myslím, že Corbynův způsob řešení těchto problémů ukazuje neochotu zaujmout postavení a postavit se za židovský lid.“ Na oplátku mu Corbyn nezapomněl připomenout, že současný premiér loni přirovnával muslimské zahalené ženy k „bankovním lupičům“ a „poštovním schránkám“.

Blok patřící antisemitismu v návaznosti na nedávný teroristický útok patřil k nejvyhrocenějším z celé večerní debaty. Ta se později překlenula v téma zavádějící politické kampaně, ze které byl pro změnu obviněn Johnson Corbynem. „Politici, kteří lžou, by měli padnout na kolena a projít poslaneckou sněmovnou bičujíce se kopiemi oněch urážlivých dokumentů,“ vrátil mu žoviálně premiér a poprvé se sálem rozezněl i smích.

Poslední průzkumy YouGov ukazují, že po sledování debaty by 52 % Britů hlasovalo pro Johnsona a zbylých 48 % pro Corbyna. Dotázaní považují za důvěryhodnějšího Corbyna, Johsona za přesvědčivějšího.

Reklama

Doporučované