Hlavní obsah

Británie našla řešení. Bezdomovce ubytují hotely i prázdné kanceláře

Foto: Profimedia.cz

Nejvíce lidí bez střechy nad hlavou je v Londýně.

Reklama

„Hledá se 45 tisíc míst k ubytování bezdomovců.“ Spojené království řeší jednu z mnoha položek na svém koronavirovém seznamu úkolů.

Článek

Lidi bez domova částečně ubytují prázdné hotely a kancelářské prostory. Ty se přemění v nouzové prostory bezpečí v rámci národního akčního plánu, který vypracovala Louise Caseyová. Bývalá odbornice na bezdomovectví z vlády Tonyho Blaira, již povolal zpět do služby současný premiér Boris Johnson, píše britský list The Guardian.

Caseyová měla původně nastoupit až po Velikonocích v dubnu. Poté, co se čím dál hlasitěji ozývala kritika vlády, že problém koronavirové pandemie s ohledem na bezdomovce neřeší, ale nastoupila o pár týdnů dříve.

Strategii na ochranu lidí bez domova představí Britové v pondělí. Následují tak kroky Kalifornie, jež jako první přišla s přeměnou prázdných hotelů v domovy pro bezdomovce a další, kteří jsou náchylní vůči nákaze novým koronavirem. V praxi to znamená, že Británie musí najít 45 tisíc míst, která by byla vhodná i pro karanténu. A to velmi rychle.

Lidé bez domova do karantény v hotelech

Jako řešení se proto nabízí hotely – zaprvé jde o skutečné ubytovací jednotky s koupelnami a pokoji, zadruhé si je vláda může pronajmout za peníze, které má dané stranou pouze na boj s COVID-19. Podle modelového výzkumu londýnské University College by navíc takové řešení bylo finančně efektivnější než pečovat o jedince v nemocnicích.

Z Westminsteru ale prosakuje, že kroky, které vláda v souvislosti s lidmi bez domova podnikla, byly vzhledem k rychle se šířícímu viru příliš pomalé a váhavé. Bezdomovci jsou jedni z nejnáchylnějších skupin – hrozí jim třikrát větší riziko onemocnění vážnou respirační chorobou.

Doporučení, která dal doteď britský kabinet veřejnosti, jsou podle Matthewa Downieho z neziskové organizace Crisis pro bezdomovce nesplnitelná. „Ta odpověď nebyla tak rychlá, jak měla být. Rady vlády na to, jak se chránit, jsou nesplnitelné, pokud jste bez domova. Teď závodíme s časem – zejména kvůli noclehárnám, kde lidé spí v řadách na zemi vedle sebe, tam je to nebezpečné,“ uvedl Downie pro The Guardian s tím, že iniciativu Caseyové vítá. Ostatně, některá z těchto zařízení už musela být kvůli podezření na COVID-19 uzavřena.

Slibný plán

Spolu s hotely jsou v řešení i studentské koleje a nepoužívané kancelářské prostory. „Pokud bychom měli takto přeměnit kanceláře, museli bychom být velmi opatrní, aby to skutečně fungovalo. Nemůžeme jen tak vrhnout lidi do nepoužívaných budov. Hotely jsou v mnoha ohledech perfektní,“ okomentoval Downie. Zapotřebí by byly i ochranné pomůcky a odpovídající personál – v tuto chvíli je mnoho dobrovolníků, kteří pracují v ubytovnách pro bezdomovce, v důchodovém věku. Jde tedy o další rizikovou skupinu.

Plán ubytovat bezdomovce v hotelových pokojích je slibný – jen v Londýně je skoro 160 tisíc takových jednotek plus dalších asi osm tisíc pokojů v zařízeních, která se letos teprve otevřou.

Prvních 300 pokojů pro lidi bez domova „zabookovala“ společnost InterContinental Hotels Group už v pátek. Jsou vyblokované na další tři měsíce, které mohou bezdomovci strávit v karanténě.

Reklama

Související témata:

Doporučované