Hlavní obsah

Británie pomůže Unii s uprchlíky. Zaplatí miliony a přesměruje běžence na jiné kontinenty

Británie má plán na řešení uprchlické krize. Migranty pošle do Asie a Latinské Ameriky.Video: Marie Vladyková

 

Reklama

Návrh řešení představila britská premiérka Theresa Mayová na summitu EU na Maltě. Bude stát 30 milionů liber.

Článek

Zimní oblečení, přikrývky, léky, ale také přesídlovací programy. Velká Británie chce nalít 30 milionů liber (v přepočtu víc než 930 milionů korun) do řešení uprchlické krize v Evropě. Plán oznámila britská premiérka Theresa Mayová na summitu EU na Maltě.

Nejdiskutovanějším se stal záměr přesměrovat uprchlíky mířící do Evropy do Asie a Latinské Ameriky. Podle webu listu The Independent ale běženci zamíří do zemí těchto kontinentů pouze tehdy, pokud s tím budou souhlasit.

Seznam konkrétních států, které by se výměnou za finanční pomoc o běžence dobrovolně postaraly, zatím Británie nezveřejnila.

Britské peníze půjdou na účet Mezinárodní organizace pro migraci, Úřadu Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky a nevládní organizace Start Network.

Je to poprvé po vypuknutí migrační krize, co Velká Británie podpoří rozpočet těchto organizací. Převážná část finanční pomoci má být využita na přesídlení uprchlíků - buď zpátky do jejich domovů, nebo právě do asijských či jihoamerických států. Pomoc má být cílená hlavně na Řecko a balkánské země a dále na Libyi, Egypt, Tunisko, Maroko, Alžírsko a Súdán.

EU řešila Trumpa i svoji budoucnost

Na maltském summitu se řešila hlavně migrace. Prezidenti a premiéři zemí EU se shodli na krocích, kterými chtějí zastavit migraci z Libye do Itálie. Jen pro ilustraci - pouze v lednu se touto cestou do Evropy dostalo 5 000 uprchlíků, v pátek italská pobřežní stráž zachránila z vratkých člunů z vod Středozemního moře 1 300 lidí.

Účastníci summitu dali také najevo, že si přes určité obavy z vyjádření nového amerického prezidenta Donalda Trumpa přejí udržet dobré strategické vztahy přes Atlantik. Na závěr hlavy EU diskutovaly, už bez účasti Mayové, o budoucnosti Unie bez Británie.

Reklama

Doporučované