Hlavní obsah

Británie se vyhýbá lockdownu. Johnson představil třístupňový systém

Foto: Profimedia.cz

Britský premiér Boris Johnson.

Reklama

Britský premiér v pondělí formálně představil třístupňový systém omezení v boji proti koronaviru. Ten by měl platit pro Anglii a podle premiéra zjednoduší a standardizuje pravidla bez nutnosti použití „lockdownu“.

Článek

Anglické regiony budou podle nového přístupu rozděleny do celkem tří kategorií, které pomohou zjednodušit současnou směsici lokálních omezení. Úplný seznam oblastí a úrovní, do kterých spadají, zveřejní vláda ještě v průběhu pondělního dne. Jednotlivé úrovně jsou podle závažnosti situace nazývány jako „nízká, vysoká a velmi vysoká“.

Do první z kategorií by momentálně měla spadat většina Anglie. V dané oblasti budou i nadále dodržována opatření jako pravidlo šesti nebo „večerka“ pro hospody či jiné pohostinské podniky, které země zavedla minulý měsíc.

Pravidlo šesti

Pravidlo šesti slouží v Anglii k omezování shromažďování lidí. Na jeho základě se smí scházet nanejvýš šest osob z různých domácností.

Úroveň vysoké ostražitosti bude patřit oblastem, kde jsou již nyní zavedeny lokální uzávěry. Na těchto územích se lidé nebudou moci scházet ve vnitřních prostorách nad rámec své domácnosti, setkání venku ovšem budou podléhat pouze pravidlu šesti.

V oblastech na třetím stupni chce vláda zamezit kontaktu uvnitř budov mezi členy různých domácností. Známí by se tak měli setkávat například při procházce v parku. Otevřeny budou moci zůstat jen ty restaurace, kde se prodává jídlo, alkohol bude moci být případně servírován jen k němu. Nedoporučuje se cestovat dovnitř nebo ven z těchto oblastí.

Britské orgány ještě budou diskutovat o dalších opatřeních, jako je například uzavření tělocvičen. K tomu dojde třeba ve městě Liverpool, které se v rámci nového systému řadí do poslední zmiňované úrovně. Dodatečná opatření by se však neměla týkat zavírání obchodů nebo škol.

S odvoláním na briefing, který v pondělí ráno proběhl pod vedením Jonathana Van-Tama, zástupce vedoucího lékaře pro Anglii, britský premiér Boris Johnson uvedl, že množení případů a následné hospitalizace jsou nyní v zemi „strohou realitou“.

„Takto naše životy žít nechceme, ale je to úzká cesta mezi sociálním a ekonomickým traumatem z úplného lockdownu, na které musíme balancovat,“ prohlásil Johnson. Zákonodárci budou o návrhu hlasovat v úterý. Pokud ho schválí, začne platit ve středu.

Ve Velké Británii se od vypuknutí pandemie nakazilo již více než 600 000 lidí a přes 40 000 jich s covidem-19 zemřelo. O opatřeních na území Anglie rozhoduje ústřední londýnská vláda, o opatřeních ve Walesu, Skotsku a Severním Irsku rozhodují tamní regionální vlády.

Reklama

Doporučované